A méret a lényeg a hazai ingatlanpiacon

Mind a fővárosban, mind a vidéki területek ingatlanpiacán aktív szereplők a nagyobb ingatlanba költöző vásárlók. Az élethelyzet változása, a család bővülése, a gazdasági helyzet és a magas hitelkamatok ellenére is erősen motiválják az ügyfeleket az ingatlanvásárlásra, akik 80,6 millió forintot fizetnek átlagosan nagyobb ingatlanra a fővárosban, vidéken ez az összeg csaknem ötvenmillió forint volt. A tranzakciók hetven százalékában családi házat vesznek az ügyfelek e célból a Duna House adatai szerint.

2023. 10. 06. 14:40
panel, panellakás, lakás, épület, ingatlan
panel, panellakás, lakás, épület, ingatlan Fotó: Fehér Gábor/Mediaworks Forrás: Fehér Gábor/Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapról hónapra az egyik leggyakoribb ok, amely ingatlanvásárlásra készteti a vásárlókat a Duna House Barométer adatai szerint, az a család bővülése miatt kinőtt, vagy az igények és az életvitel változása miatt már túl kicsinek talált ingatlanok lecserélése. A nagyobb ingatlanba költözés mind a fővárosi, mind a vidéki tranzakciók esetében a 2023 augusztusi adatok alapján a vezető vásárlói motivációk között szerepelt. Budapesten az adásvételek több mint negyedében ösztönözte a vevőket ez az ok, vidéken ezúttal 22 százalékuk tartozott ide. „Az augusztusi adatokkal ellentétben, arányaiban ritkábban fordul elő, hogy fővároson belül költöznek tágasabb otthonba a lakók, mint vidéken, hiszen sok esetben – különösen igaz ez a budapestiekre – a családalapítás során a zajos városokból inkább a zöldebb és csendesebb agglomerációs területekre, vagy vidékre költöznek a vásárlók” – kezdte Benedikt Károly, a Duna Hose PR és elemzési vezetője.

Fotó: Duna House

2019-ben és 2020-ban magas arányban, átlagosan a tranzakciók 21 százalékában döntöttek úgy a vevők, hogy a korábbinál nagyobb ingatlant vásárolnak a fővárosban, 2021-ben azonban csökkenni kezdett az arányuk. A rezsicsökkentés átalakítása és az energiaválság hatására azonban tovább enyhült a nagyobb ingatlanba költözők aktivitása, mindössze 18 százalékot ért el az arányuk az ügyletek között. A 2023-as ingatlanpiacon ismét fordult a trend. Mára kevésbé kerül előtérbe a vevői szempontok között az ingatlanok energetikája, kevésbé tartanak az új tulajdonosok attól, hogy a nagyobb alapterület miatt magas lesz az ingatlanuk fenntartási költsége, ezért ismét mernek nagyobbra váltani. Ezenkívül ebben az évben különösen igaz a vevőkre, hogy a gazdasági helyzet, a financiális nehézségek miatt zömében azok döntenek ingatlanvásárlás mellett, akiknek élethelyzetükből adódóan (gyermek érkezése, válás) mindenképpen szükséges költözniük.

„A nagyobb ingatlanba költözők száma a jövő évtől várhatóan emelkedni fog, ugyanis jelenlegi ismereteink alapján a bővülő családok ingatlancseréjét segíti majd a jövő évtől induló csok plusz támogatás is, amely az idén még elérhető »városi« csok helyébe lép majd. A pontos részletek még ismeretlenek, de valószínű, hogy meglévő gyermekre nem, csak vállalt gyermek után lesz igényelhető. Így ajánlatos mihamarabb lépni azoknak, akik még az idén szeretnének biztosan kalkulálni a támogatással” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A vidéki területeken 2021-ben voltak a legaktívabbak a nagyobb ingatlanba költözők, éves átlag alapján 31 százalékában voltak jelen. A 2022-es év eseményei és a magas energiaárak a vidéki területeken a fővárosi visszaesésnél csekélyebb mértékben, a 2020-as átlaggal megegyező szintre, 27 százalékra enyhítették csupán az aktivitást. Az idei évben ugyanakkor egyelőre mindössze 25 százalékos arányban vannak jelen.

A 2019-es átlagnál csaknem negyven százalékkal többet költöttek a fővároson belül a nagyobb ingatlanra váltók az idei évben, ami 80,6 millió forintos átlagos kiadást jelentett számukra. Vidéken csekélyebb összeget, csaknem ötvenmillió forintot fordítottak átlagosan az idei évben a vásárlók nagyobb ingatlanra, ami 72 százalékos növekedést jelent a 2019-es év átlagához képest.

A szerződéskötések zömében, 70 százalékában családi házat választottak a nagyobb ingatlant kereső ügyfelek. Ingatlanméret tekintetében a vidéki területeken átlagosan 115 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők idén, ami nagyjából megegyezik az előző évek átlagaival. Ezzel szemben a fővárosi vásárlók a 2019-es átlagnál – a negyvenszázalékos plusz kiadás ellenére is – tíz négyzetméterrel kisebb otthonokba költöznek átlagosan, tehát a korábbi 103 négyzetméteres ingatlanok helyett mindössze 93 négyzetméteres lakásokra, házakra váltottak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mediaworks/Fehér Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.