Januártól fizetős lesz néhány újabb sztrádaszakasz, térképen mutatjuk, mire számíthat

230 kilométerrel nő a fizetős utak hossza.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 11. 20:15
null
Hegyeshalom, 2018. január 6. Jármûvek várakoznak 2018. január 6-án az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pont közelében, ahol a megnövekedett forgalom miatt hat kilométeres torlódás alakult ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól lesz itt újabb 230 kilométer, ami után díjat kell fizetni idehaza, így az ország legzsúfoltabb autóútja, az M0-s is fizetős lesz. Ugyanakkor, aki Pest vármegye matricát vásárolt eddig is, annak nem kell újat fizetnie a jövőben – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság.

A portál részletezi, hogy a jogszabály értelmében 2024. január 1-jével az alábbi gyorsforgalmi utak lesznek díjkötelesek:

  • az M0-s végig, azonban elég lesz a Pest vármegye matrica az érintett szakaszokon,
  • az M4-es teljes hosszán, így a Pest vármegyei matrica mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is váltani kell,
  • az M44-es végig, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, a Bács-Kiskun vármegye matrica Tiszakürtig lesz érvényes,
  • az M30-as autópálya végig, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható lesz,
  • az M31-es ugyancsak fizetősé válik, itt elég lesz a Pest vármegyei matrica,
  • az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek lesz.

Január 1-jétől tehát további két vármegyével bővül a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével. Mutatjuk térképen is.

Fotó: Világgazdaság/medvi

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy jövőre is drágábbak lesznek az autópálya-matricák, egészen pontosan 16,4 százalékkal, ami azt jelenti, hogy a D1-es kategóriában a tíznapos matrica 6400 forintba kerül majd jövő évtől, a havi 10 360 forint lesz, az éves matricáért 57 260 forintot kérnek el. A vármegyei matrica 6600 forint lesz.

Március 1-jétől pedig bevezetik az egynapos matricát is, amely 5150 forintba fog kerülni, ezt nemrég Lázár János jelentette be.

Borítókép: Torlódás az M1-es autópályán (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.