Karácsonyi vásár: Budapest kivételes helyzetben van

Közeledve a karácsonyhoz világszerte sokasodnak a vásárok, amelyek jelentős vonzerőt jelentenek. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése sok érdekességre rávilágít, a többi között arra, hogy az ünnepi vásárok segítik a helyi vállalkozásokat ügyfélkörük bővítésében, de élénkítő hatással lehetnek a kereskedelmi ingatlanszektorra is.

2023. 12. 14. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November végétől kezdődően Európa számos helyszínén a városokat ünnepi kivilágítással díszítik, az utcákon standok sorakoznak, a hangulatos tereken a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket, a hagyományos szezonális finomságokat, és vásárolhatnak a kézműves termékekből. A nagyobb európai vásárokon más látnivalók is elérhetők a karácsonyi vásárok kínálata mellett, például a városnéző túrák, az óriáskerekek és a jégpályák is fokozzák a látogatói élményt. A karácsonyi vásárok hatással lehetnek a rendezvényeket körülvevő gazdaságra is – ismertette elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Budapest immár egymás után negyedik éve nyeri el a legjobb európai karácsonyi vásár címet 
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Amennyiben az ünnepi vásárok tovagyűrűző hatását vizsgáljuk, azt látjuk, hogy azok vonzzák a járókelőket. A gyalogos forgalom növekedése előnyös a közeli kereskedelmi egységeknek, különösen az üzleteknek, az éttermeknek és a kávézóknak – éppen egy olyan időszakban, amikor sok város főutcáin a kereskedelem visszaesése tapasztalható az Európa-szerte jellemző fokozott inflációs nyomás miatt. A megnövekedett látogatószám gyakran magasabb értékesítéshez és az ismertség növekedéséhez vezet, ami pozitív dominóhatást eredményez a közeli vállalkozásoknak. A karácsonyi vásárok gyakran előnyben részesítik a helyi és a kisvállalkozásokat, platformot biztosítanak termékeik és szolgáltatásaik bemutatásához. Az ünnepi vásárok segítik a helyi vállalkozásokat ügyfélkörük bővítésében és a márka ismertségének növelésében. E tényezők összessége élénkítő hatással lehet a kereskedelmi ingatlanszektorra is a karácsonyi vásárok közvetlen szomszédságában.

Az Egyesült Királyságban felmérés készült arról, hogy a karácsonyi vásárok milyen hatást gyakorolnak a helyi közösségekre és hogyan járulnak hozzá a városok gazdasági jólétéhez. A kutatás során a rendezvények széles körét vizsgálták, a kisvárosok kétnapos eseményeitől a nagyobb városközpontok hatalmas, többhetes vásáráig. Megállapították, hogy ezek egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a fogadó város gazdasági jólétéhez, és kulcsfontosságú eszközök lehetnek a marketing és a promóció során a látogatók számának növelésében. Továbbá javítják a fogadó város vonzerejét, amely így hatékonyabban versenyezhet a konkurenciával. Az ünnepi piacok néhány kulcsfontosságú gazdasági előnye a térségnek generált jövedelem, a látogatók számának emelkedése és a létrehozott munkahelyek száma. Ennek megfelelően az Egyesült Királyságban 2007-ről 2017-re becslések szerint harmincról több mint száz piacra nőtt a helyszínek száma, és ezzel együtt emelkedett a nyitva tartó napok és órák száma is.

Az Egyesült Államokban készült felmérés szerint kiskereskedők és a kézművesek közül sokaknak az év utolsó hat hete hozza a forgalom akár ötven százalékát is. Mindazonáltal a karácsonyi vásározással járó költségek is jelentősek az árusoknak.

E kiadások a nemzetközi gyakorlat alapján fedezik a fesztivál személyzetének bérét, a marketingköltségeket, a szükséges városi engedélyeket, a standokat és egyéb fizikai infrastruktúrát, a biztonsági szolgálatot teljesítők bérét, valamint a zenészek és előadók fellépési díját. A felsorolt tényezők ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy a karácsonyi vásárok a gazdaság több ágazatára hatnak, és a foglalkoztatás szezonális bővülésében is szerepet játszanak.

Kivételes helyzetben van Budapest

Budapest immár egymás után negyedik éve nyeri el a legjobb európai karácsonyi vásár címet a European Best Destinations felmérésén. A legkedveltebb vásárok listája egyébként eltér a leglátogatottabbakétől. Ugyanakkor Budapest kivételes helyzetben van, a legnagyobb látogatószámmal rendelkező vásárok rangsorában is szerepel, a középmezőnyhöz sorolható a maga nyolcszázezer fős látogatottságával, ahogyan ezt több forrás is, közöttük az EnjoyTravel ötven városra kiterjedő gyűjtése is mutatja – jelezte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Az egy lakosra jutó látogatószám is magas, mivel általában a nagyobb népességgel rendelkező országokban, az Egyesült Királyságban vagy Németországban vannak milliós látogatószámú vásárok. Régiónkban a vendégek számában a magyar fővárost csak Bécs előzi meg, amely a nemzetközi turizmus szempontjából is kiemelt helyzetben van, míg az idegenforgalom szempontjából szintén jelentős Prágát lehagyja a budapesti vásárok látogatottsága. A brit The Telegraph című lap legolcsóbb karácsonyi vakációkat összegző listáján Budapest a hatodik helyet szerezte meg. Az adatok elemzése során fontos az is, hogy a legalacsonyabb árakat felmutató vásárok összehasonlítása nehézségekbe ütközik, mivel a termek-kínálat eltér, és a különféle termékek változatos árakat mutatnak, így például nemzetközi összehasonlításban a forralt bor olcsóbb Budapesten, addig például a kürtőskalács drágább.

Borítókép: A budapesti Szent István-bazilika előtti téren lévő adventi vásár lett az utazók kedvence 2023-ban. (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.