Egy egész ágazat sorsa múlik a vásárlók bizalmán

Alapvetően bizakodó a 2024-es fogyasztás növekedéssel kapcsolatban Vámos György közgazdász, az Országos Kereskedelmi Szövetség jelenlegi főtitkára. Lapunknak elmondta, milyen pozitív és milyen kockázati tényezők alakíthatják 2024-ben a kiskereskedelmi forgalmat.

2024. 02. 17. 6:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelem szekere alapvetően a gazdaság teljesítményétől függően döcöghet, vagy éppen száguldhat, döntő részben a bérek, elkölthető jövedelmek változása szerint. Az alapok biztatóak 2024-re, hiszen a bruttó hazai termék (GDP) növekedése helyreáll az idén, míg az infláció négy-ötszázalékos szintre mérséklődik, így a reálkeresetek is emelkednek. 

– A legkisebb jövedelműeknek – akik leginkább kiszolgáltatottak a piaci változásoknak – kedvez, hogy a minimélbér és a garantált bérminimum már decemberben 10-15 százalékkal emelkedett. A nyugdíjaknál a hatszázalékos emelés – éppen hogy csak, de – nagyobb a várható átlagos drágulásnál. Mindezek mellett az egyes szakmacsoportok központi béremelése is a vásárlóerőt szilárdítja – foglalta össze lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a 2024-es forgalom várható alakulásának kiinduló pontjait. 

 

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy egy „pénznyerő tényező” még nagyon hiányzik a kereskedelemben. Maguk a kereskedelmi vállalkozások is hitelre éhesek, hiszen sokan közülük az átlagnál jobban igénylik ezt a piaci eszközt. Akár a napi működéshez, akár a fejlesztésekhez, beruházásokhoz is szükséges a segítség. Nem beszélve arról, hogy vásárlóknak sem mindegy, hogy milyen a hitelkörnyezet. 

Így például az élénkebb lakáspiac a lakásfelszerelések vásárlását is megmozgatja, de az áruvásárlást segítő kölcsön hiányában a nagy értékű bútorok, háztartási berendezések, vagy éppen a családi autó vételére sem telik pénz, a jelenleg vaskos törlesztőrészletek, kamatterhek mellett. 

A kétszámjegyű jegybanki alapkamat szintje, az infláció letörésénél lassabb lefaragása nem engedi meg az áruvásárlásokkal összefüggő hitelek kamatainak csökkentését sem. Vámos György szerint, ha a hitelpiac helyrebillen, akkor a 2024-es kiskereskedelmi forgalom valós, organikus növekedést mutat majd, nem csak az úgynevezett bázishatások miatt lesz pozitív előjelű a változás. 

– A gazdaság esetében is igaz, hogy a gödörbe könnyű belepottyanni, de kikászálódni sokkal nehezebb. Pénz nélkül pedig a vásárló és a boltos is csak botladozik. Biztató azonban, hogy a kilábalás jelei a 2023-as esztendő utolsó hónapjainak statisztikájából már kiolvashatók. Igaz, egyelőre ez még kevésnek bizonyul – fogalmazott a főtitkár.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az ágazat 2020-as bizonyítványára magyarázat volt a járvány, míg a múlt évre a meredek áremelkedések nyomták rá a bélyegüket. Sőt, már 2022-ben elkezdődött a drágulás, de azt az első félévben még ellensúlyozta a reálbérek emelkedése. A 2022-es és 2023-as években tapasztalt együttes áremelkedés jócskán túllépte a harmincszázalékos szintet. 

 

– A családok osztottak, szoroztak, amelynek eredménye tükröződik a statisztikában is. Az alapvető élelmiszerekre sokkal többet áldoztak, de ennek árát a különféle iparcikkek és az üzemanyag vásárlásának visszafogásával lehetett kigazdálkodni – ismertette Vámos György. 

A szövetség főtitkára szólt arról is, hogy az év eleji tapasztalat alapján a vásárlók még mindig óvatosak a családi költekezésben, különösen a különféle iparcikkek megvételénél. A vásárlói bizalom helyreállásán sok múlik. Kérdés: mi kell a bizalom megerősödéséhez? A szakértő szerint a vásárlónak hinnie, bíznia kell abban, hogy bátran költekezhet, mert hosszabb távon is kiszámítható marad a fogyasztó piaca. 

A bizalom erősödik, ha a mindennapokban is láthatók lesznek a gazdasági teljesítmény növekedésének jelei, ha javulnak a jövedelmi viszonyok. 

– Nyilván a vásárlók nem a statisztikát fogják bogarászni. Sokkal fontosabb, hogy mit tapasztalnak a boltokban, a különböző szolgáltatóhelyeken, de figyelik a reklámokat és nyomon követhetik az árfigyelőn közölt adatokat is. Nyilván, aki megkapja az fizetését, nyugdíját, ösztöndíját vagy éppen a zsebpénzét, az kiszámolja, hogy mire telik belőle. Ha megtalálja mindenki azt, ami a pénztárcájához való, és érződik a kiszámíthatóság a gazdaságban, akkor a vásárló holnap és holnapután is megveszi azt, amire szüksége lesz. Ezzel pedig mindenki nyerni fog – tette hozzá Vámos György.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.