Világraszóló fejlesztések sora erősíti a turizmust

Világrekorder híd, az Árpád-kori Magyar Királyság rejtett titkait felfedő kiállítás, új balatoni kompok és katamaránok, duplájára bővült gyógyfürdő csúszdatoronnyal – csak néhány látványos fejlesztés a sok közül, amelyek tovább erősítik a belföldi turizmus teljesítményét.

2024. 04. 09. 5:15
Világrekorder a Nemzeti összetartozás hídja Fotó: Facebook/Magyarország kormánya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hamarosan átadják a Nemzeti összetartozás hídját Sátoraljaújhelyen. Már a terheléses próbák zajlanak a hétszáz méter hosszú gyalogos kötélhídon, mely a Szárhegyet és a Várhegyet köti össze. Ez lesz a világ egyik leghosszabb kötélhídja, azaz világrekorder létesítményről van szó” – ismertette a kormány a közösségi oldalán. A négymilliárd forintos beruházás a kormány által elfogadott Tokaj–Zemplén fejlesztési program keretében valósul meg, amelynek célja többek között a térség turisztikai vonzerejének növelése, biztosítva a fenntartható fejlődést és a régió népességmegtartó erejét – írta még 2022-ben a most elkészülő beruházásról a Turizmus.com. Nem a Nemzeti összetartozás hídja az egyetlen fejlesztés, amelyre mindenképpen érdemes felfigyelni. Az elmúlt időszakban több, turisztikai szempontból is jelentős beruházásról jelentek meg híradások.

Hamarosan átadják a Nemzeti összetartozás hídját Sátoraljaújhelyen. Látványos fejlesztések erősítik a turizmust
Forrás: Facebook/Magyarország kormánya

Így például a minap nyílt meg az Aranymonostor Látogatóközpont Bugacon. A kiállítás a közelben feltárt kincsek segítségével mutatja be az Árpád-kori Magyar Királyság rejtett titkait. „A létesítmény elnevezése nem véletlen, a közeli ásatáson megtalált, több mint háromszáz arany, valamint aranyozott tárgy miatt kapta az aranymonostor nevet. Az épület megformálása tájba illeszkedő, egy homokba ejtett pénzérmét szimbolizál kör alakú külső megjelenésével” – ismerteti a látogatóközpont internetes oldala.

Aranymonostor Látogatóközpont Bugacon. Feltárulnak az Árpád-kori Magyar Királyság rejtett titkai
Fotó: Facebook/Magyarország kormánya

A kormány szintén a közösségi oldalán írta a következőt: „Kívül korhű épület, belül interaktív kiállítás VR- és 4D-s elemekkel: átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Korábban már megszépült a csárdakert, a látogatóközpont és a vásártér is.” 

A csárdához tartozó egykori szekérállásban kialakított kiállítás a Hortobágyra jellemző pusztai legeltető állattartás és az ahhoz kapcsolódó pásztorélet rejtelmes világába ad élményszerű bevezetést. A tárlat arról mesél, hogy milyen volt egykor pásztornak lenni és mi dolga van a pásztornak napjainkban a Hortobágyon.

Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Fotó: Facebook/Magyarország kormánya

Szintén a turisztikai szolgáltatások sorát erősíti az a négy új hajó, amelyet március végén avattak fel Siófokon a 178. balatoni hajózási szezon megnyitásán. A Balatoni Hajózási Zrt. állami támogatással, 5,7 milliárd forintból megvásárolt négy új hajója negyven éve nem látott fejlesztés. A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a társaság eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói. Ezek 120 utast, 24 gépjárművet és harminc kerékpárt képesek egy időben szállítani. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok pedig 350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között.

Szintén március végén jelent meg a hír, hogy megújult és duplájára bővült a makói Hagymatikum gyógyfürdő. A csaknem 2500 négyzetméteres új épületben családi és élményzóna, valamint 12 méter magas csúszdatorony várja a vendégeket. Emellett részben fedett gyógyvizes medencével, beépített medencebárral és napozóteraszos nyári öltözővel bővült a fürdő, megújultak a zöldfelületek is. 

A fürdő különlegessége a Makovecz Imre rajzai alapján készült, a mitikus Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok is elkápráztatják a látogatókat – ismertette a távirati iroda.

A felsorolt beruházások is hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább erősödjön az ország turisztikai ágazata. Az idei év első két hónapja bizakodásra ad okot, hiszen januárt követően a februári eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatait. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a teljesítmény növekedésével a turizmus érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés újraindításához. Februárban a hazai szálláshelyek mintegy 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, és hét százalékkal múlja felül a 2019-es szintet. Cél, hogy 2030-ig húszmillió vendég évi ötvenmillió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább 16 százalékkal járuljon hozzá a bruttó hazai termékhez.

Duplájára bővült a Makói Hagymatikum Fürdő
Fotó: Facebook/Magyarország kormánya

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.