Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Megnövelte az ukrán határ magyar oldalán lévő ingatlanok árát a háború

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye ingatlanpiacára is hatással volt az orosz-ukrán háború. A határ menti falvak ingatlanjai jócskán drágultak, Záhonyban pedig másfél év alatt több mint duplájára nőtt az átlagos bérleti díj, és szinte már nincs is kiadó ingatlan.

2024. 05. 24. 5:35
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kevés településen található újépítésű ingatlan, így a települési átlagárak megegyeznek a használt házak és lakások átlagárával Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád Forrás: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország keleti, északkeleti térsége, azon belül is Szabolcs-Szatmár vármegye a megfizethetőbb, sőt olcsóbb térségek közé tartozik, bár mint sok esetben, itt is árnyaltabb a kép. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunk megkeresésére elmondta, népes térségről van szó. Ötszázötvenezren lakják, a megyében sok település található, a 2010-es évek fejlesztései pedig e térségbe is eljutottak – példa erre Nyíregyháza, a megfizethető munkaerő és infrastruktúra vonzó fejlesztési célponttá tette.

Záhony nemcsak a tranzitforgalom miatt jelentős, hanem a háború óta alig találni itt albérletet
Fotó: MTI/Balázs Attila

Ennek megfelelően ez a település a legdrágább a megyén belül, 562 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal. Ezt közelítő átlagos négyzetméterárakkal a város agglomerációjában találkozhatunk, jellemzően 400 és 500 ezer forint között – Nyírpazony, Őr, illetve Tákos tartozik a magasabb árfekvésű agglomerációs települések közé. Nyíregyháza vonzáskörzetében egyébként 30-40 millió forint körül találni száz négyzetméteres házakat. (Összevetésül: az átlagot befolyásolja, hogy a lakások egy négyzetméterre vetítve drágábbak a házaknál, de kisebb az alapterületük.)

A szakértő megjegyezte, Nyíregyházán az új építésű lakások sem számítanak drágának a maguk 650 ezer forintos négyzetméterár-átlagával – bár Debrecen nincs messze, jóval drágábbnak számít az ország második legnagyobb városa mind az újlakás-, mind pedig a használtlakás-piacon.

Érdekesség még, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sok településen a használt lakások átlagárai egyet jelentenek a település átlagáraival, egész egyszerűen azért, mert a 229 település zömében nem található új építésű ingatlan. Ami pedig a teljes kínálatot illeti a megyében, 3200 eladó házat, illetve lakást kínáltak májusban.

A falusi csok – ahogyan Borsod-Abaúj-Zemplénben – itt is kiemelkedően sok településen igényelhető, ami azért jelentős

 – mutatott rá Balogh László, mert ez az egyetlen olyan támogatásforma, amelyet olyanok is igényelhetnek, akik meglévő gyerekek mellé már nem terveznek továbbiakat. Ez szintén megfizethetőbbé teszi a lakhatást és a helyben maradást, mint ahogyan az is, hogy 126 település átlagos négyzetméterárai nem mennek kétszázezer forint fölé, sőt 34 olyan település van, ahol a százezer forintot sem haladják meg.

Az orosz–ukrán háborúnak egy nem várt hatása ugyanakkor itt is megmutatkozott – emelte ki a szakértő. Ez az egyetlen vármegye ugyanis, amelyik szomszédos Ukrajnával. Bő másfél év alatt – 2022 tavaszához képest 2023 végére – jelentősen nőttek a határ menti falvak ingatlanárai, a fegyveres konfliktus ugyanis felértékelte a magyar oldalon található házakat, a határ menti négyzetméterárak 133 ezerről 221 ezer forintra nőttek.

Az átlagos négyzetméterárak alapján így sem lettek megfizethetetlenek ezek a települések sem, jelzésértékű ugyanakkor, hogy Záhonyban gyakorlatilag elfogytak az albérletek. Mindezt úgy, hogy két évvel ezelőtt ötvenezer forint volt az átlagos áruk, tavaly év végére viszont 120 ezer forint fölé drágultak. Összevetésül, Nyíregyházán jelenleg 140 ezer forint az átlag, szemben a tavaly májusi 130 ezerrel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.