A ferihegyi repülőtéren is gondokat okoz a globális informatikai leállás

Járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani.

Forrás: MTI2024. 07. 19. 12:06
Budapest, 2015. november 10.
Várakozó utasok a Liszt Ferenc-repülõtér 2A terminálján, miután a reptér hajnal óta nem indított járatokat az informatikai rendszer hibája miatt 2015. november 10-én. A hibát kijavították, a hajnali gépeket folyamatosan indítják, de a nap folyamán az induló járatoknál elõfordulhatnak még késések, illetve a poggyász késõbb érhet célba.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is – közölte a Budapest Airport.

Világszerte jelentkezik az az informatikai hiba,

ami akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok és más nagy rendszerek működését, többek között fennakadások vannak az összes spanyol repülőtéren, a berlini és az amszterdami repülőtéren, a legnagyobb brit vasúttársaságnál, a brit Sky tévétársaságnál, továbbá számos ausztráliai és új-zélandi vállalatnál is.

A Liszt Ferenc repülőtéren a probléma az Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti,

több légitársaság az utasfelvétel manuális elvégzése mellett döntött. A földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján a Budapest Airport tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít.

A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, ha rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást vagy csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a 2A terminálra lépjenek be, és menjenek az utasbiztonsági ellenőrzéshez. A további torlódások elkerülése érdekében azt is kérik, hogy az utasok kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe.

A Magyar Nemzet már beszámolt róla, hogy a probléma oka egy szoftverfrissítés lehet, ami gondot okozott a Windows operációs rendszert használóknál. A BBC szerint minden arra utal, hogy a Crowdstrike globális kiberbiztonsági cégnél jelentkező probléma áll a háttérben. A Crowdstrike egy kiberbiztonsági termék, amit arra terveztek, hogy megvédje a számítógépes hálózatokat a kimaradásoktól.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.