Elérhető 2028-ra az ezer eurós minimálbér és az egymilliós átlagkereset

Az Év felelős foglalkoztatója díj átadásán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részletesen ismertette a következő évek várható béremelési ütemét. Szerinte könnyen elérhetjük az ezer eurós minimálbért és az egymillió forintos átlagkeresetet 2028-ra.

2024. 10. 11. 12:26
Nagy Márton szerint az Európai Uniónak versenyképesebbé kell válnia, ez jelenti a soros magyar uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzését is Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igen, szeretnénk, ha emelkedne a fizetések vásárlóereje, de olyan bérnövekedés elképzelhetetlen, ami nincs összhangban a gazdasági növekedéssel – ezt mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Év felelős foglalkoztatója díj átadásán, ahol számos félreértést tisztázott. Orbán Viktor kormányfő pont egy hete mondta azt, hogy a kormány szerint elérhető az egymillió forintos fizetés Magyarországon néhány éven belül, ennek kapcsán pedig nagyon sok félreértés jelent meg a hazai nyilvánosságban. A tárcavezető jelezte, nem az átlagbérek, hanem a bruttó átlagkeresetek esetében tekintik elérhetőnek az egymilliós forintos bűvös határt.

Az NGM becslése

Megosztott egy diagramot is a következő évek várható minimálbérének és bruttó átlagkeresetének növekedésről, ezek alapján valóban elérheti 2028-ra az ezer eurót a minimálbér, miközben a bruttó átlagkereset megközelíti az egymillió forintot, 2029-re pedig meg is haladja.

Mindez azért is lényeges, mert finomította Orbán Viktor szavait, tehát a korábbi feltételezésekhez képest elegendő egy mainál alacsonyabb, kilenc-tíz százalékos bérnövekedés is, és nem kell az a 14-15 százalékos éves ütem, ami elemzők szerint sem fenntartható.

Maga Nagy Márton is úgy látja, hosszú távon nem fenntartható a mostani kilenc-tíz százalékos reálbérnövekedéssel járó bérdinamika, helyette reálisabb a négy-öt százalékos ütem. Épp ezért kell a gazdasági növekedés beindítása, amely a várakozásai szerint jövőre három és hat százalék között lehet.

Érdekessége a miniszter által megosztott diagramnak, hogy már tartalmazza a következő évek minimálbér- és garantáltbérminimum-emelését,

ezek alapján a kötelező legkisebb munkabér jövőre 12 százalékkal, míg a szakmunkás minimálbér tíz százalékkal növekedhet.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is számol a garantált bérminimummal, tehát az 2027 után is maradhat. Fontos azonban hozzátenni, hogy erről is a szakszervezetek és a munkáltatók fognak dönteni, nem a kormány, a szociális partnerek pedig konkrét összegekről eddig nem tárgyaltak.

 

Borítókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.