A járvány második hulláma már nem bénítja meg az országot

A vállalkozások döntő többsége várhatóan a második járványhullám alatt is fenntartja működését. A biztonságos munkavégzés fenntartásához a nagy cégek már rendelkeznek olyan protokollokkal, amelyek minimálisra csökkentik a fertőzést, de a kisvállalkozások is kialakították a működés fenntartásához szükséges rendet, amelyhez útmutatás is kapnak. A képviseletek nélkülözhetetlennek tartják a mától már nem igényelhető munkahelyvédelmi támogatások fenntartását, akár új konstrukció keretében.

Nagy Kristóf
2020. 08. 31. 18:16
null
Természetesen a fodrászszakma is keresett a fiatalok körében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hosszabbította meg a kormány a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylési határidejét, a részmunkaidős foglalkoztatáshoz köthető állami segítséget és a kutató-fejlesztőknek járó külön bértámogatást holnaptól már nem kérhetik a vállalkozások.

A képviseletek szerint kell még az állami segítség

Azok a munkaadók és munkavállalók, akik ma még benyújtottak kérelmet, év végéig folyósítja az állam a járvány miatt a tavasszal bevezetett bérkiegészítést.

A kormány álláspontja szerint a Kurzarbeitként is ismert bértámogatásra már nincs szükség, ám a munkahelyteremtést segítő állami programok megmaradnak. A munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek ugyanakkor nélkülözhetetlennek tartják az állami segítségnyújtás fenntartását.

A szociális partnerek arra is nyitottak, hogy a munkahelyek megtartását segítő intézkedéseket célzottabban, akár más formában juttassák el az érintettekhez. Abban is egyetértenek, ha nem lesz további támogatás, arra sok vállalkozás már leépítéssel reagálhat.

A legkisebb cégeknek sem kell leállniuk, felkészültek a járvány újabb hullámára
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

– A munkahelyek megvédése érdekében elkerülhetetlen, hogy továbbra is élhessenek olyan állami támogatásokkal a nehéz helyzetbe került vállalkozások, amelyek segítségével megtartják az alkalmazottakat. Úgy tűnik, a gazdaság visszapattanása több időt vesz igénybe, ráadásul várhatóan a járvány második hullámát sem kerüljük el, így sok vállalkozás talpon maradásához, és a leépítések elkerüléséhez nélkülözhetetlen az állami támogatás fenntartása – fogalmazott megkeresésünkre Perlusz László.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára megkeresésünkre kiemelte: a képviseletek nyitottak rá, hogy a munkahelyvédelmi támogatások meghosszabbításával egyben felülvizsgálják, finomhangolják a rendszert, de a segítségre mindenképp szükség van. Perlusz László azt is hangsúlyozta,

óvatos optimizmus jellemzi továbbra is a vállalati szférát, a tavaszihoz hasonló leállásokra nem kell számítani.

Emellett az otthoni munkavégzés új szabályozása is hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet.

Volt idő a felkészülésre

A vállalkozások túlnyomó többsége felkészült a járvány második hullámára – emelte ki a VOSZ főtitkára. Sok vállalkozás a tavaszi kényszerszünet után egyrészt nem teheti meg, hogy ismét szüneteltesse működését, másrészt nem is indokolt a leállás. Ennek oka, hogy

a kisvállalkozások is kialakították azt a működést, amellyel minimálisra korlátozzák az esetleges fertőzés kockázatát.

Ebben a várhatóan holnap bemutatott kormányzati, kamarák és munkaadói szervezetek bevonásával készített vállalati fehér könyv is segít, amelyben konkrét példákkal, pontos iránymutatásokkal látják el a cégeket a a fertőzés elkerüléséhez szükséges munkahelyi körülmények kialakításában.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az új home office szabályozás
Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

A nagyvállalatoknak pedig saját, akár nemzetközileg is alkalmazott iránymutatásokat kell betartaniuk.

Segítség kell, részmunkaidő már nem biztos

A szakszervezetek is úgy látják, szükséges a munkahelyvédelmi támogatások megtartása, esetleg a korábbiak helyett új intézkedések bevezetése.

Az állami segítségnyújtás több mint 225 ezer munkahely megvédéséhez járult hozzá, ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatásról a tapasztalatok szerint sok alkalmazottat már újra teljes munkaidőben alkalmaznak. A kormány szerint ebben a formában nincs szükség a Kurzarbeitre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.