A nők többsége számol a babaváró támogatással

Egy friss felmérés szerint a várandós kismamák nagy többsége várhatóan él majd a babaváró támogatással. A lehetőség iránt óriási az érdeklődés, szakértők már július első heteire számos igénylést várnak a pénzintézeteknél.

2019. 05. 25. 16:24
null
Nagycsaládosok, 7 üléses autó, családi kedvezmény, gyerek , család, Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül sokakat foglalkoztat a családvédelmi akcióterv egyik legnagyobb segítséget jelentő eleme, a július 1-jétől hatályba lépő babaváró támogatás. Nem véletlen, hogy a City Hitelbróker (CHB) Kft. felmérése szerint a várandós kismamák közül tízből nyolc hasznosnak tartja és élni szeretne a lehetőséggel. A megkérdezett háromszáz, 18–40 év közötti, gyermeket váró nő túlnyomó többsége a maximális tízmillió forintot szeretné felvenni, ha párjával megfelelnek a feltételeknek. Érdekes, hogy bár a felmérésben szereplő fiatal nők egy része még nem él házastársi kapcsolatban, sokan azt mondták, hogy a közeljövőben házasságot kötnek, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

A CHB szakértői szerint a babaváró hitelt igényelni szándékozó fiatal házasok nagyjából hatvan százaléka fog megfelelni a jogszabályi és a banki előírásoknak. A nullaszázalékos hitelként igényelendő babaváró támogatásnak ugyanis szigorú jogszabályi feltételei vannak: a feleség 18 és 40 év közötti, a házaspár mindkét tagja köztartozásmentes, magyar lakcímmel rendelkezik, büntetlen előéletű, egyik fél sem szerepel negatív adósként a KHR listáján, és legalább a pár egyik tagja rendelkezik minimum hároméves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. Fontos az is, hogy legalább egyiküknek ez legyen az első házassága. A havi törlesztőrészlet ugyanakkor nem lehet több ötvenezer forintnál.

Fotó: Kurucz Árpád

– A kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy kik jogosultak, de az igénylőknek nemcsak a jogszabályi feltételeknek, hanem a bankok saját kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek is meg kell felelniük. Ebben pedig lehet némi eltérés. A fiatal pároknak ezért hitelfelvétel előtt érdemes több bank kínálatát megvizsgálniuk – mondta Vajnági Richárd, a CHB ügyvezető igazgatója. Egyes bankok már közzé is tették a feltételeiket, az Erste Banknál például csak a 23. életévüket betöltő fia­talok kaphatják meg a kölcsönt, a férj pedig a hitel lejártakor nem töltheti be 70. életévét.

A babaváró hitel lényege, hogy amennyiben a családba öt éven belül gyermek születik, a visszafizetést három évre felfüggesztik, és a család a futamidő végéig jogosulttá válik a kamatmentes törlesztésre. A második gyermek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést, a tartozás harminc százalékát pedig előtörleszti az állam. A harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik. Ha tehát egy pár úgy veszi fel a hitelt, hogy a nő várandós, majd három éven belül megszületik a második, s újabb három éven belül a harmadik gyermekük, egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a hitelből. A támogatást 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között lehet igényelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.