Riogat a Provident, vizsgálódik a jegybank

A Provident Pénzügyi Zrt. arra hívja fel az ügyfelei figyelmét: ne éljenek a hiteltörlesztési moratóriummal, hanem törlesszenek az eredeti szerződésben foglaltak szerint.

Horváth Éva
2020. 03. 20. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzetnek több érintett is jelezte, hogy a Provident Pénzügyi Zrt. telefonos megkereséssel arra hívja fel az ügyfelei figyelmét: ne éljenek a Kormány 47/2020. (III. 18.) számú rendeletében foglaltak szerinti hiteltörlesztési moratóriummal, hanem törlesszenek az eredeti szerződésben foglaltak szerint. A telefonos megkeresésekben a társaság azt mondta az adósoknak, hogy leginkább azért fizessenek tovább, mert egyébként januártól jelentősen megnő a havi törlesztési terhük. Információink szerint ezt számszerűsítették is: 15 százalékkal is megugorhat a kamat.

Ez azonban ellentmond a rendeletben foglaltaknak, ugyanis az a hitelek futamidejének kilenc hónappal való meghosszabbításáról szól, ami nem jelent többlet törlesztési terhet egyik szakaszban sem, csak azt, hogy tovább tart a visszafizetés időszak.

A Provident internetes honlapján ezzel kapcsolatban nincs tájékoztatás, csak annyit lehet olvasni, hogy az új termékkonstrukció kifejlesztéséig nem áll módjukban kölcsönt nyújtani Ugyanakkor 2020. március 19. napjától határozatlan ideig hitelpontjaikban a személyes ügyfélfogadás szünetel, a hitelpontok zárva tartanak.

– A Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálata az elmúlt napokban számos megkeresést kapott a Provident Pénzügyi Zrt.-vel kapcsolatban, így értesült a kialakult helyzetről – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a jegybank.

– Az érintett ügyfelek tájékoztatása szerint a pénzügyi intézmény azt jelezte nekik, hogy amennyiben élnek a Magyarország kormánya által a koronavírus-helyzet miatt rendkívüli intézkedésként elrendelt törlesztési moratóriummal, akkor 2021 januárjától jelentősen megnő a törlesztőrészletük, mivel a pénzügyi intézmény nem hosszabbítja meg a futamidőt.

Mint ismeretes, a kormány 47/2020. sz., A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló – március 19-től hatályos – rendelete szerint a hiteltörlesztési moratóriumhoz kapcsolódóan „…A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik.”

Az ügyféljelzések nyomán az MNB haladéktalanul felvette a kapcsolatot a Provident Pénzügyi Zrt.-vel ezen állítások valóságtartalmának ellenőrzésére. A jegybank ennek értékelése nyomán áttekinti, hogy szükséges-e, s ha igen, milyen felügyeleti lépést tennie a pénzügyi intézménnyel szemben.

Az MNB vizsgálatának hírére reagálva a Provident Pénzügyi Zrt. közleményt juttatott el szerkesztőségünknek, melyben jelezték: „a Provident leállította a telefonhívásokat, és konzultációt kezdett a jegybankkal a továbbiakról, a részletes szabályozás megjelenéséig nem nyilatkoztatják az ügyfeleket.“

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.