A robot nem vág hajat

Vonzerejüket vesztették a fodrászszalonok: míg öt évvel ezelőtt egy álláslehetőségre húszan tolongtak, addig ma jó, ha egy jelentkező akad – hangsúlyozta Lafferton Annamária fodrászati szakember.

Nagy Kristóf
2019. 07. 20. 10:52
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vonzerejüket vesztették a fodrászszalonok: míg öt évvel ezelőtt egy álláslehetőségre húszan tolongtak, addig ma jó, ha egy jelentkező akad – hangsúlyozta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Lafferton Fodrászat szakmai vezetője. A szakember közleményében problémaként említi, hogy egyre kevesebb és egyre gyengébb képességű fodrász jelentkezik az álláshirdetésekre. A jelentkezők hozzáállása is megváltozott: korábban megkérték a leendő kollégát, hogy hozzon egy modellt, akin próbamunkát végez, és megmutathatja, mit tud. Ma ezt már nem lehet, mert elmegy máshová, ahol látatlanban azonnal fel is veszik, akkora a szakemberhiány.

Lafferton Annamária szerint felhígul a szakma, mivel sok fodrászból hiányzik a kellő elköteleződés, jellemzően a pénz miatt jelentkezik az állásra. A szakmai vezető sajnálatosnak tartja, hogy sok fodrászt felszívnak a franchise-hálózatok, ahol viszont nincs lehetőség a szakmai fejlődésére. Jellemző az is, hogy sok szakember önálló vállalkozásba kezd, erre az adórendszer is ösztönzőleg hat. Lafferton Annamária hozzátette: a robotizáció a fodrász szakmában legfeljebb a bejelentkezést segíti, de a mesterséges intelligencia nem vág hajat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.