Betegszabadsággal segítene az európai képviselet

Az Európai Szakszervezeti Szövetség olyan intézkedéseket vár a kormányoktól és Brüsszeltől, amely elősegíti, hogy a munkaadók megtartsák alkalmazottaikat, és nem megszorításokat tartalmaz.

Nagy Kristóf
2020. 03. 22. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkahelyek és a munkavállalók védelmére szólította fel a tagállamokat és az Európai Bizottságot az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC). A tagállamok munkavállalói képviseleteit összefogó szövetség a koronavírus-világjárvány miatt kialakult helyzetben arra figyelmeztet, a várható gazdasági krízis akár a 2008-as válságnál is súlyosabb lehet. Most viszont nem szabad megengedni, hogy a közszolgáltatások és a munkavállalók fizessék meg ennek árát, ezért olyan intézkedéseket várnak a kormányoktól és Brüsszeltől, amely elősegíti, hogy a munkaadók megtartsák alkalmazottaikat, és nem megszorításokat tartalmaz.

A munkavállalók egészségének védelmére is figyelmeztetett az ETUC. Követelik, hogy a karanténba, hatósági eljárás alá rendelt dolgozók, valamint a beteg hozzátartozójukat, gyermeküket ápolóknak ne kelljen tartaniuk munkahelyük elvesztésétől. Felidézték: a kormányoknak meg kell akadályozniuk, hogy a munkáltatók a járványhelyzetet felhasználva karcsúsítsanak a létszámon.

Végezetül a betegszabadsággal kapcsolatos aggályokat emelte ki az európai szövetség. Emlékeztettek: a 2008-as válságot követően a legtöbb tagállamban szigorították a táppénzt, szűkült a jogosultság és a betegszabadság alatt járó ellátás összege is. Az ETUC ezért arra hívja fel a figyelmet, minden tagállamban meg kell teremteni a lehetőségét, hogy a betegbiztosítással nem rendelkező alkalmazottak jogosultak legyenek az ellátásra a járvány idején, az alacsony keresetűek pedig olyan pénzbeli juttatást kapjanak, amely fedezi az alapvető szükségleteket, ugyanis ez az államok jelentős részében nem garantált.

Összességében a munkahelyek megvédése mellett arra kérik a nemzeti kormányokat, hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek arra ösztönzik a munkavállalókat, fertőzéssel kapcsolatos kockázatok esetén elmehessenek betegszabadságra, így csökkentve a járvány terjedését. Jelenleg ugyanis sok dolgozó akkor sem mer szabadságra, táppénzre menni, ha már súlyosabb beteg, mivel a foglalkoztató sok juttatást a jelenléthez köt, illetve az érintett alkalmazottak sok esetben nem érzik biztonságban állásukat távollétükkor.

Az ETUC hozzátette: a helyi szakszervezeteknek azt javasolják, a kollektív szerződésekben rögzítsék a munkáltatók intézkedéseit a járvány idejére, beleértve a fertőzésveszély lehető legalacsonyabbra szorításáért hozott intézkedéseket, valamint a munkahelyek, munkavállalók megtartásával kapcsolatos lépéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.