Gigabites internet a versenyképességért

Az elmúlt hetekben ­egyértelműen megmutatkozott, hogy mekkora szerepe van a korszerű távközlési infra­struktúrának.

Magyar Nemzet
2020. 05. 25. 9:12

Az elmúlt hetekben ­egyértelműen megmutatkozott, hogy mekkora szerepe van a korszerű távközlési infra­struktúrának.

Mára átlépte a kétmilliót a gigabites elérések száma a Magyar Telekom hálózatán – ez a hazai otthonok és vállalkozások negyven százalékának felel meg. A gigabites társadalom létrehozása érdekében pedig a szolgáltató nagy figyelmet fordít a kisebb településekre is: máig mintegy 710, ötezer fő alatti településre vezette be a nagy sebességű hálózatot. Ezek közül nagyjából 340 község lakossága az ezer főt sem éri el. Két módon fejleszti a gigabites hálózatát a társaság: a már meglévő kábelhálózatának modernizációjával 675 ezer, míg új optikai hálózat kiépítésével összesen eddig 1,357 millió végponton tette elérhetővé a nagy sebességű internetet, ebből csak tavaly közel 350 helyen. Az ügyfelek az optikán a 2 Gbps elméleti maximum sebességű otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik, a megújult kábelhálózaton pedig az 1 Gbps elméleti maximum sebességű csomagot is választhatják.

A széles sávú internet kínálta előnyökből a helyi vállalkozások is profitálnak, hiszen gyorsabbá, rugalmasabbá válik működésük, javul a versenyképességük.

Fotó: 123RF

Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: – Az elmúlt hetekben ­egyértelműen megmutatkozott, hogy mekkora szerepe van a korszerű távközlési infra­struktúrának és a digitális szolgáltatásoknak a gazdasági élet és mindennapjaink fenntartásában. A Telekom vezetékes és mobilhálózata a veszélyhelyzet okozta rendkívüli terhelés ellenére is megbízhatóan szolgálja ki az otthoni és üzleti igényeket. Idén is folytatjuk intenzív, gigabites fejlesztési programunkat, amely jelentős tényező hazánk digitális fejlettsége szempontjából is – mondta el Lubor Zatko.

A munka az idén is hasonló ütemben folytatódik: az első negyedévben már újonnan épített optikai hálózatot adtak át többek között Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen. A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt helyez az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.