Már mintegy 4,7 millióan intézhetik ügyeiket elektronikusan

A koronavírus-járványban egyre népszerűbbek a közigazgatás elektronikus szolgáltatásai, amely több millió embernek jelenthet biztonságos, könnyű és egyszerű ügyintézést, például az szja-bevallásnál és az adó 1+1 százalékról szóló nyilatkozat beküldésénél, amit csütörtökig tehetnek meg az adózók néhány kattintással – mondta Tállai András.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 11:50
null
Idén május első napjaiig elektronikus úton mintegy félmillióan rendelkeztek adójuk egy százalékának sorsáról Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már több száz ügy intézhető elektronikusan – emelte ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a távirati irodának. Számos adóhivatali szolgáltatás mellett mintegy 4,7 millióan férhetnek hozzá például egészségügyi dokumentumaikhoz, még a Covid–19-teszteredmények is megtalálhatók az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, a rendszer az e-mail cím megadását követően azonnal értesítést küld a kiállított e-receptekről, beutalókról, leletekről – fogalmazott Tállai András.

Mindennapi ügyeinket is kényelmesebben intézhetjük, például az e-recept segítségével

Az ügyfélkapuval rendelkezők családi pótlékot, anyasági támogatást is igényelhetnek elektronikusan, még az ingatlanok tulajdoni lapját is lekérdezhetik, a Magyar Államkincstár online felületéről otthonról kényelmesen és ingyenesen vásárolhatnak állampapírt, ráadásul az érintetteket automatikus üzenet figyelmezteti a személyi okmányok (például személyi igazolvány, jogosítvány) lejártát megelőzően – sorolta az államtitkár. Az elektronikus ügyintézés kényelmes, egészségvédelmi szempontból biztonságos, és a koronavírus-járvány idején egyre népszerűbbé is vált – tette hozzá. Szerinte ezt mutatja az is, hogy sokkal többen rendelkeztek adójuk 1+1 százalékáról, mint a korábbi években. Május 17-ig több mint 870 ezer nyilatkozat érkezett elektronikusan az adóhivatalhoz, ami közel hetvenezerrel több, mint tavaly ugyanekkor. Május 20-ig a vallási közösségeknek, a Nemzeti tehetség programnak és a civilszervezeteknek juttattható mintegy negyvenmilliárd forintról dönthetnek az adózók – részletezte Tállai András.

Az adóhivatal díjnyertes e-szja szolgáltatását is többen használták idén: május 16-ig már csaknem 1,3 millióan küldték el online a bevallásukat. Akinek még nincs, érdemes minél előbb ügyfélkaput nyitnia, mert így azonnal elérheti a közigazgatás több száz online szolgáltatását, amellyel az ügyintézés kényelmesen otthonról is elvégezhető – jegyezte meg az államtitkár.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.