Megtízszerezte nyereségét a Tesla egy év alatt

Először következett be, amire a részvényesek már nagyon rég vártak: milliárdos negyedéves eredményt ért el a Tesla. Mindezt egy olyan időszakban, amikor alkatrészhiánnyal is szembe kellett nézni.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 28. 6:50
The US Struggles With Coronavirus as New Cases Continue
Visitors wearing face coverings view the Telsa Cybertruck at the recently reopened Petersen Automotive Museum in Los Angeles, California, July 1, 2020. California Governor Gavin Newsom announced July 1, 2020 that the state would be shutting down indoor operations for restaurants, zoos, museums and several other sectors effective immediately due to concerns over the recent spike in COVID-19 cases. - California Governor Gavin Newsom announced July 1, 2020 that the state would be shutting down indoor operations for restaurants, zoos, museums and several other sectors effective immediately due to concerns over the recent spike in COVID-19 cases. (Photo by Robyn Beck / AFP) Fotó: ROBYN BECK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg 12 milliárd dolláros árbevétel mellett 1,14 milliárd dollár nyereséget ért el a Tesla a második negyedévben. A profit jóval tízszer akkora, mint a tavalyi év azonos időszakában, így immár a gyorsan növekvő gyártáshoz, értékesítéshez és árbevételhez dinamikusan növekvő eredmény is járul. Ez kifejezetten jó hír a cég részvényeseinek, miután a Tesla eddig rendkívül magasan árazott volt: piaci kapitalizációja szerint a világ legnagyobb autógyártója, miközben eredménye ezt egyáltalán nem indokolta. A most mutatkozó profitbővülés mellett viszont már reálisabbnak látszik, hogy

nyereségben is felzárkózhat a cég a legnagyobbakhoz.

Az eredmény abból a szempontból is kedvező, hogy olyan időszakban sikerült összehozni, amikor a csipek és egyéb alkatrészek hiánya lassította a termelést, pontosabban a termelés növekedési ütemét. A Tesla a második negyedévben kétszázezer autót gyártott, és a mennyiséget folyamatosan tervezi növelni: Elon Musk cégtulajdonos szerint akár évi húszmillió darabot is el tudnak majd adni. Kétségtelen, hogy van olyan típus, amelyre óriási kereslet van, de a cég még el sem kezdte gyártani (Cybertruck), vagy épp csak elkezdődött a gyártás (Model Y). A Cybertruck gyártását idén év végén kezdik meg az új texasi gyárban, a termelés felfutása azonban csak jövőre várható.

Az a tény, hogy kétszázezer autó legyártásával és a bővülő egyéb bevételekkel – szervizhálózat, napelemek gyártása – a Tesla ilyen magas eredményt ért el, azt jelentheti, hogy mire a jelenlegi, tervezett kapacitásbővítések elkészülnek és a tervezett típusokat maximális mennyiségben fogják gyártani – azaz évi több millió autót fognak értékesíteni –, akár negyedévente több milliárdos, azaz

éves szinten tízmilliárd dollár fölötti profitot termelhet a cég.

Erre jelenleg valóban csak a legnagyobb tőzsdei társaságok képesek. Ha ehhez hozzászámítjuk a később tervezett, nagyjából 25 ezer dolláros olcsóbb kategóriájú tömegautók gyártásának megindítását és felfuttatását, és az ebből adódó profitlehetőséget, már egyáltalán nem irreális a jelenlegi részvényárfolyam.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.