Olcsóbb a saját lakás törlesztése a bérlésnél

Egy húszmilliós hitel felvételét követően 120 ezer forint körüli havi törlesztésre lehet számítani, ez az összeg áll szemben a közel kétszázezer forintos belvárosi albérletárral.

Magyar Nemzet
2020. 02. 10. 10:39
null
Real estate concept, Key ring and keys on wooden background Fotó: YEVHENII KAZYKIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távon továbbra is jobban megéri, ha az albérlet díja helyett inkább a lakáshitel törlesztőrészletét fizeti a vevő – derült ki az Otthon Centrum felméréséből. Egy húszmilliós hitel felvételét követően 120 ezer forint körüli havi törlesztésre lehet számítani, ez az összeg áll szemben a közel kétszázezer forintos belvárosi albérletárral. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a vállalatoknál 12,1 százalékkal, az állami szektorban 19,2 százalékkal nőttek a keresetek Magyarországon. Tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest a bruttó átlagkereset 13,9 százalékos növekedés után 403 500 forint volt. A nettó átlagkereset – kedvezmények nélkül – elérte a 268 300 ezer forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve a 275 900 forintot.

A közlemény rámutatott: hitelt azonban nemcsak az átlagjövedelműek igényelhetnek, hanem azok is, akiknek ennél kisebb a havi bevételük. A legalább 240 ezer forintos havi jövedelemmel rendelkezőknek is elérhető ez a lehetőség: húszmillió forintos jelzáloghitelt húszéves futamidőre tízéves kamatperiódussal lehet felvenni, ami jelentős segítség a saját lakáshoz jutásban. Ebben a kategóriában ez a legmagasabb összeg a jövedelemarányos törlesztési mutató jogszabályban meghatározott korlátja ­miatt. A korlátozás egyértelmű célja, hogy senki ne vállaljon nagyobb terhet, mint amilyet hosszú távon biztosan képes fizetni. A 240 ezer forintos nettó fizetéssel és ötmillió forint megtakarítással, valamint húszmillió forint hitellel 25 millió forintért lehet ingatlant vásárolni. Az ingatlan értékének legfeljebb 80 százaléka fedezhető hitellel, vagyis egy ilyen árfekvésű ingatlan esetében ez az engedélyezett legmagasabb felvehető összeg.

Természetesen eltérő, mire is elég 25 millió forint – figyelmeztet az ingatlanközvetítő. A pesti belső kerületekben ebből egy 32 négyzetméteres, egyszobás, használt téglaépítésű társasházi lakást lehetett vásárolni. Budán ugyanez a keretösszeg már csak 29,5 négyzetméterre volt elég. A pesti peremkerületekben valamivel többet ér 25 millió forint, itt már 44 négyzetméter alapterületű téglalakás vehető ennyiből. Az ország többi nagyvárosában 25 mil­lióért akár két-három szobás, 73 négyzetméteres lakásra vagy egy kisebb, 95 négyzetméteres házra is futja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.