Öt hónap és százötvenmilliárd forint

Több tízezer vállalkozás dolgát könnyíti meg az úgynevezett adófeltöltés eltörlése. Az elképzelésről — amely a 13+1 intézkedésből álló gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja — az adóügyi államtitkár, Izer Norbert a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a lépés újabb fontos elem az adórendszer egyszerűsítésének folyamatában. A változtatásnak ráadásul vaskos anyagi következménye is van: az érintett cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 150-170 milliárd forinttal.

Jakubász Tamás
2019. 06. 05. 7:32
null
Izer Norbert: Ez most a finomhangolás időszaka Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások életében különös, kihívásokkal teli időszaknak számít a december: közeledik az év vége, ami a karácsony miatt egyrészt a megrendelések számának emelkedését hozhatja, másfelől az ünnepekre készülő munkavállalók közül is sokan ebben az időszakban veszik ki szabadságukat. Ilyen körülmények között kellett eddig foglalkoznia a közepes és nagyvállalkozásnak az úgynevezett adófeltöltéssel. A szabály szerint a százmillió forintnál nagyobb éves nettó árbevételt elérő cégeknek meg kellett becsülniük, hogy az adott évre végül mennyi társasági adót, innovációs járulékot és energiaellátók jövedelemadóját fizetnek összesen, s a majdani summa legalább kilencven százalékát át is kellett utalniuk a közkasszának december 20-ig. Ha egy vállalat ez ügyben hibázott, tízszázalékos mértékű mulasztási bírsággal is számolhatott.

– Az adófeltöltés hamarosan már csupán a múlt egyik emléke lesz – mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, megjegyezve, hogy az egy hete bejelentett, 13+1 intézkedésből álló gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja éppen e kötelezettség megszüntetéséről szól. Izer Norbert kifejtette: a változtatás nyomán az érintett mintegy 35 ezer társaság ezentúl májusban, az adóbevallás elkészítésével egy időben fizetheti meg teljes adóját.

– A módosítás a cégeknek érdemi könnyebbséget jelent. Az érintettek adminisztrációs feladatoktól szabadulnak meg, miközben pénzüknél maradnak. Az adófeltöltés jelenleg 150-170 milliárd forintot érint – jegyezte meg Izer Norbert. Eddig ezt a summát a vállalkozásoknak már decemberben be kellett fizetniük, ezentúl elég májusban átutalni, vagyis majdnem fél évig a cégeknél marad a csekélynek korántsem nevezhető tétel.

Izer Norbert szerint mérsékelni kell a cégek kötelezettségein
Fotó: Bach Máté

– Az adóbefizetés határidejének eltolása szélesíti a cégek mozgásterét, ami akár a pénzügyi helyzetük stabilizálásához, de akár fejlesztések eldöntéséhez, megvalósításához is hozzásegítheti az érintett gazdasági szereplőket – vélekedett az államtitkár, majd kitért a közkassza helyzetére is. Könnyű belátni: amennyivel később kell befizetniük a cégeknek a terhet, annyival később jut hozzá az összeghez az államkincstár.

– A feltöltés eltörlése semmilyen pénzügyi fennakadást nem okoz, ugyanakkor nagyban segíti a kormány adóegyszerűsítési törekvéseit. A ked­vező gazdasági mutatók miatt biztonságos lehetőség van arra, hogy a szóban forgó 150-170 milliárd forintot a költségvetés december helyett májusban kaphassa meg – fogalmazott Izer Norbert. Az államtitkár a kedvező adatokra példaként említette a tavalyi 2,2 százalékos államháztartási hiányt, valamint az idei első negyedéves – minden szakmai várakozást felülmúló – 5,3 százalékos gazdasági növekedést, és azt, hogy csökkenő közterhek mellett is emelkednek az adóbevételek.

– Mérsékelni kell a vállalkozások köte­lezettségein, olyan szabályrendszert kell kialakítani, amely egyszerre segíti a társaságok dolgát és garantálja, hogy a gazdasági fejlődés nem torpan meg – vélekedett összegzésképpen Izer Norbert. Az államtitkár megítélése szerint a 13+1 pontos gazdaságvédelmi akcióterv megfelel a kritériumoknak.

Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten ismertette az akcióterv pontjait – ezek között több adóügyi lépés is szerepel. Így – már az idén július elsejétől – 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a cégek által fizetendő szociális hozzájárulási adó, miközben – jövőre – 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, azaz a kiva mértéke. Megszűnik a már említett adófeltölés, emellett átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, a szálláshely-szolgáltatások áfája 18 százalékról öt százalékra változik, amivel párhuzamosan négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást vezetnek be. Mindezek mellett megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az eva, és a jövő évben kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai.

A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja

1. A szociális hozzájárulás júliusban 2 százalékponttal 17,5 százalékra mérséklődik.

2. A kisvállalti adó mértéke 13-ról 12 százalékra csökken 2020 január­jától.

3. Adóegyszerűsítések mellett megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó.

4. Eltörlik az adóelőleg-feltöltést.

5. A reklámadó kulcsa 2022 év végéig nulla százalék lesz.

6. A szálláshely-szolgáltatás áfája a legkedvezményesebb, 5 százalékos sávba kerül.

7. Kistelepüléseken való lakóingatlan építésére vagy felújítására ötmillió forinthoz lehet jutni.

8. További támogatás lesz munkásszállók létrehozására.

9. Jövő évtől 2022-ig évről évre nő a kkv-k által felhasználható fejlesztési adókedvezmény.

10. Tízmilliárd forintos tőkeemeléssel tovább bővül az állami kezességválás.

11. A mezőgazdaság fejlesztéseit többlet-kezességvállalással támogatják.

12. Többletforrások jutnak a mezőgazdaságban az öntözési kapacitások fejlesztésére.

13. A kutatásra és fejlesztésre újabb 32 milliárd forint jut.

13+1. Fennmarad a stabilitás, többek között az új, lakosságot célzó állampapírprogrammal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.