Szinte minden munkavállaló többet keres az európai minimálbérnél

A munkavállalók 95 százaléka többet keres, mint az európai minimálbérnek megfelelő 122,5 ezer forint.

Nagy Kristóf
2021. 05. 20. 6:30
Zsebre megy: a pincérek és pincérnők a jövőben kiszámíthatóbb módon kaphatják a fizetésüket
Zsebre megy: a pincérek és pincérnők a jövőben kiszámíthatóbb módon kaphatják a fizetésüket Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a tagállamok ellenállása miatt egyre kevesebb esélye van a Dobrev Klára miniszterelnök-jelölthöz és a Gyurcsány-párthoz köthető, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a hazai bérek felemelkedését jelentő európai minimálbér megvalósulásának, ajánlásokat várhatóan megfogalmaz az Európai Bizottság. Ugyanakkor, a baloldal állításával szemben,

az európai minimálbérrendszer a munkavállalók mind­össze öt százalékának hozna érdeminek kevéssé nevezhető béremelkedést.

Az Európai Bizottság javaslata szerint minden uniós állampolgárnak a tisztességes megélhetéshez szükséges keresetet kell kapnia a munkájáért. Ennek a sok szempontból is szubjektív összegnek az egységes uniós irányelv szerinti megállapítása jelentené az európai minimálbér rendszerét.

Az európai uniós javaslat módszertana szerint a kötelező legkisebb kereset összegének el kellene érnie a bérek mediánjának a hatvan százalékát. A medián a keresetek középértéke, vagyis ennél éppen annyi alkalmazott keres kevesebbet, mint ahányan többet.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó medián keresete a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban bruttó 307 ezer forint volt.

Brüsszel kötelező irányelvjavaslata szerint így

bruttó 184 200 forint, azaz nettó 122 500 forint lenne az európai minimálbér itthon 2021-ben,

ami ma bruttó 167 400 forint.

Ahol elvárás a végzettség, ott a kötelező legkisebb bér bruttó 219 ezer forint, ami jóval magasabb, mint a Brüsszel tervei szerint ajánlandó európai minimálbér összege
Fotó: Bach Máté

Ezért az összegért ugyanakkor nagyon kevesen, a munkavállalók mindössze öt-hat százaléka dolgozik hivatalosan. A minimálbért kereső, az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint

a nagyjából 250 ezer munkavállaló jelentős része ráadásul csak papíron dolgozik a kötelező legkisebb bérért, jövedelmének a jelentős részét zsebbe kapja.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki az elsők között támogatta nyíltan Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségét, a napokban a Népszavában közzétett írásában viszont azt állította, magyarok millióinak segítene az európai minimálbérként emlegetett uniós irányelvtervezetnek megfelelő bruttó 184 ezer forint.

Arról nem beszél sem Dobrev Klára, sem Kordás László, hogy idehaza kétféle minimálbér létezik: a középfokú végzettséghez kötött munkakörökben kötelező minimálbér, vagyis a garantált bérminimum a munkavállalók jelentősebb részét, negyedét érinti. Összege bruttó 219 ezer forint, amely jelentősen meghaladja az európai minimálbér-elvárást.

Így egy brüsszeli direktíva mindössze a legkisebb keresetű 250-300 ezer munkavállaló bérén emelne, sokaknál rá­adásul csak papíron.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.