Túljutott a kereskedelem a sokkon

Továbbra is stabil az áruellátás és a hét végére kiegyensúlyozottá vált a lakossági fogyasztás a boltokban. A kormány mindent megtesz, hogy biztosított legyen a kiszolgálás a kereskedelemben, ahonnan már nem érkeztek hírek átmeneti áruhiányról. A vásárlók biztonságára a fogyasztóvédelem is felügyel: folyamatosan vizsgálják az árakat a tartós élelmiszereknél és a higiéniai termékeknél, a laboratóriumok pedig a fertőtlenítőszereket ellenőrzik.

2020. 03. 09. 5:45
null
Zavartalan a raktárak működése, több termékből visszatöltődtek a készletek Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt a megnyugtató hírt tudom közölni, hogy folyamatos a kapcsolattartás az áruellátásban részt vevő partnerekkel, akik megerősítették, hogy továbbra is adottak az áruellátás feltételei hazánkban, nincs tehát ok semmifajta pánikra a fogyasztásban – húzta alá az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatásán, amelyen Schanda Tamás tartott beszámolót az aktuális áruházi helyzetről a koronavírus terjedése kapcsán.

Mint mondta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a kereskedőket a munkájukban, ezért például kérésükre a szaktárca tegnapelőtt feloldotta a hétvégi kamionstopot, hogy a raktárak, áruházak ellátása folyamatos legyen és a magyarok hozzájuthassanak minden szükséges termékhez.

– A fogyasztás kiegyensúlyozottá vált, az esetleges áruhiányok egyáltalán nem jellemzőek, mivel rendelkezésre áll többféle márkájú helyettesítő termék egy-egy körben. Az emberek egészsége és biztonsága az elsődleges számunkra – emelte ki a miniszterhelyettes. Ismertette: a kormány és a hatóságok minden szakterületen teszik a dolgukat. Így például a korábbi bejelentés szerint február 28-ától megerősítették a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket a kereskedelemben, és folyamatosan egyeztetnek az ágazati szereplőkkel, a szakmai szervezetekkel.

– Meggyőződésünk ugyanis, hogy senki nem nyerészkedhet a koronavírus-helyzeten, illetve az amiatt aggódó embereken. Kollégáink ezért mindent megtesznek, hogy kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik extraprofitra akarnak szert tenni, és azokat is, akik silány áruval akarják átverni a magyar embereket. A fokozott ellenőrzések során a kormányhivatalok szakemberei kiemelten figyelik az árak változását a fertőtlenítőszerek, a háztartási papíráruk és a tartós élelmiszerek esetében, és laboratóriumban vizsgáltatják a kézfertőtlenítők, higiéniás termékek hatékonyságát – közölte Schanda Tamás.

Zavartalan a raktárak működése, több termékből visszatöltődtek a készletek
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Országos Kereskedelmi Szövetség alátámasztotta a miniszterhelyettes szavait. A Magyar Nemzettel Vámos György főtitkár tegnap este azt közölte, hogy a múlt hét végén, ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az átlagosnál némiképp erősebb volt a látogatottság az üzletekben. – A bolti fogyasztás az eddigiek szerint zajlott szombaton és vasárnap, kiugró jelenségeket nem jeleztek a piaci szereplők. Az árukészlet változatlanul stabil és nem fordultak elő a korábbi áruházi helyzetek sem. A vírus megjelenésére reagáló fogyasztói hangulat visszafogottabbá vált, és mivel a lakosság tapasztalja az ellátásbiztonságot, megfontoltan jár el vásárláskor – mondta Vámos György.

Kitartás a pult mögött

Az áruházi dolgozók érzékelik, hogy mérséklődött a forgalom a múlt hét előtti rohamhoz képest, vidéken ráadásul eleve nem is volt akkora felfutás, mint a fővárosban. Becsülettel állják a sarat azok az emberek, akik a lakosság napi kiszolgálásáért felelnek, holott ők is folyamatosan ki vannak téve a nagy forgalmú helyeken az esetleges fertőzésnek – mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba szavai szerint mivel csak együttműködve lehet úrrá lenni a helyzeten, a lakosságot is arra kérik, hogy miként a dolgozók, a vevők is felelősen járjanak el, és például betegen ne menjenek vásárolni, mivel megfertőzhetik a bolti dolgozót, aki így gyanútlanul továbbadja a vírust. Mint mondta, most még fontosabb, hogy a lakosság a hiteles tájékoztatásokat kövesse és tartsa be a javasolt védekezési módokat. – Külföldön előfordult, hogy összeverekedtek az emberek bizonyos termékekért az áruházban. Itthon ilyen hangulatra nincs ok, mivel senki nem szenved hiányt, fölösleges az aggódás – fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.