Vizsgálja a hatóság a Covid–19-vakcina előjegyzéseit

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy budapesti székhelyű magáncég weboldalán olvasható felhívás miatt, amelyben ötezer forintért kínálnak előfoglalási jogot egy jövőbeni, egyelőre nem létező koronavírus-vakcinára a világjárvány idején – tudta meg a Magyar Nemzet.

2020. 11. 20. 16:14
null
a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyasztóvédelmi eljárás kezdődik egy budapesti magánrendelő hirdetése miatt, az állami hatóság arra kíváncsi, hogy a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg azzal, hogy előjegyzéseket gyűjt a majdani koronavírus elleni oltásra, személyenként ötezer forintért. A Magyar Nemzet úgy tudja: a fogyasztóvédelem felméri, hogy a kínált szolgáltatás mögött valóban van-e ténylegesen teljesíthető tartalom.

– Megtévesztésre alkalmas lehet az is, hogy a cég honlapjának fejlécében mindössze a „Nemzetközi Oltóközpont” megnevezés szerepel. Az eljárás végén kötelezhetik az oldal üzemeltetőjét, hogy látható helyen hangsúlyozza: nem állami, nemzeti oltóközpontként, hanem magánvállalkozásként működik – fogalmaz a hatóság. Kiderült: az innovációs tárca az eljárást azért indította, hogy elejét vegye a fogyasztók félrevezetésének, az esetleges jövőbeni panaszoknak.

Még nincs hivatalos verzió, de már pénzért is sorban állnak a jelentkezők Fotó: Pexels

Az Oltokozpont.hu weboldalon találtunk rá a felhívásra, amely a hatóság figyelmébe kerülhetett. Ebben azt írják, hogy a pandémia egyetlen módon szorítható vissza, a vakcinával. Mivel azonban globális járványról van szó, az első hónapokban rendkívül nehéz lesz oltóanyaghoz jutni, és a kontingensek mérete és az oltás lebonyolítása is rengeteg kérdést vet fel.

„Erre a problémára kínálunk megoldást a Covid–19 oltóanyag előfoglalási programunkkal – foglaljon nálunk Covid–19 vakcinát, hogy az elsők között kapja meg az oltást!” – fogalmaz a piacvezetőként bemutatkozó oltóközpont, amely a leírás szerint a 13 éves fennállása alatt több mint hetvenezer pácienst oltott be, több mint 200 ezer vakcinával.

A tájékoztatás szerint a koronavírus elleni oltóanyag előjegyzési jogért elkért ötezer forint nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek.

Azoknak ajánlják a szolgáltatást, akik nem akarják a háziorvosnál oltatni magukat Fotó: Komka Péter / MTI

Mint írják, az előfoglalási programot azért indították útjára a magánrendelőben, mert vélhetően belátható időn belül elérhető lesz egy, sőt akár több, Magyarországon is engedélyezett oltóanyag, ezeket a cég piaci forrásból a gyártótól vagy a gyógyszerforgalmazóktól szerzi majd be.

Az előjegyzést azoknak ajánlják, akik nem szeretnének hónapokat várni, mire megkaphatják az oltást, de mindenkinek visszafizetik az ötezer forintos előfoglalási díjat, ha a vakcina ingyenes lesz, illetve, ha a páciens máshonnan ingyen jut hozzá, és ezt tudja igazolni. Szintén visszatérítik a pénzt, ha az év végéig nem jutnak semmilyen vakcinához.

– Az előfoglalás nem kényszer. Mindenkinek joga van kivárni, hogy rá kerüljön a sor, vagy hogy az SZTK-ban adassa be magának a vakcinát. Aki viszont hamarabb szeretne hozzájutni, profi rendelőben, várjuk szeretettel – fogalmaznak az eljárás alá vont hirdetésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.