A franciák mellett áll a világ

A hétfő esti, tragikus tűz kapcsán a politikusok világszerte együttérzésüket fejezték ki a franciákkal, illetve a katolikus egyházzal.

Zetelaki Réka
2019. 04. 17. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfő esti, tragikus tűz kapcsán a politikusok világszerte együttérzésüket fejezték ki a franciákkal, illetve a katolikus egyházzal. Mint azt lapunk tegnap megírta, az első, aki a Twitter közösségi oldalon nyilatkozott, Donald Trump amerikai elnök volt, bár ő az együttérzés mellett javaslatait is közölte az oltással kapcsolatosan. „A katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon” – mondta. Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő este nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának. „Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre-­Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” – hangsúlyozta a tárcavezető.

„A párizsi Notre-Dame-­székesegyház Franciaország és európai kultúránk jel­képe” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár is, és az egész német kormány együttérzését fejezte ki a franciákkal. Barack Obama volt amerikai elnök egy képet posztolt, amelyen családja körében gyertyát gyújt a ­Notre-Dame-székesegyházban. „Mi, emberek szomorúan nézzük a történelmi veszteséget, de az is a természetünkben van, hogy újjáépítsünk a holnap számára, minden erőnkkel” – emelte ki.

„Gondolatban ott vagyok a franciák­kal és mindenkivel a sürgősségi szolgálatok munkatársai közül, akik próbálják megmenteni a Notre-Dame-katedrálist!” – írta hétfőn Theresa May brit miniszterelnök is.

Brüsszelben is megszólaltak a politikusok: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az egész emberiség örökségének nevezte a Notre-Dame-ot. „A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből. Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!” – fogalmazott a bizottsági elnök hétfőn. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte, a párizsi Notre-Dame egész Európa katedrálisa. „Szörnyűséges képek érkeztek hozzánk Párizsból, a város jelképének számító, világhírű katedrális, amely az egész világ keresztényei számára zarándokhelyként szolgált, lángokban áll. Gondolatban francia barátainkkal vagyunk” – nyilatkozott az osztrák kormány nevében Karin Kneissl külügyminiszter is.

Emmanuel Macron feleségével sietett a tragédia helyszínére
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A katolikus egyház képviselői sem maradtak ki a hozzászólók sorából: tegnap Ferenc pápa is megszólalt. „Franciaország minden katolikusáért imádkozunk ma, és mindenkiért Párizsban, aki most a tűz pusztításával és a kialakult helyzettel igyekszik megbirkózni” – nyilatkozott a katolikus egyházfő. Franciaország püspökei jelezték: „A Notre-Dame hatása messze túlmutat a francia fővároson, és továbbra is a katolikus hit szimbóluma marad.” Felszólították a híveket világszerte, hogy „legyenek élő építőkövei az egyháznak”, különösen most, a húsvét hetének kezdetén.

A szentföldi katolikus egyház szóvivője is részvétét fejezte ki, miközben Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot. „Húsvét hete megtanít minket arra, hogy a halál életet hoz. Bízunk benne, hogy ami ma elpusztul, holnap újjáéledést hoz” – nyilat­kozta tegnap sokatmondóan ­Timothy Dolan, New York érseke is.

Emmanuel Macron francia államfő még a katasztrófa estéjén valódi tragédiának nevezte azt, és köszönetet mondott a tűzoltó szolgálatoknak, egyben dicsérte szakértelmüket is. Hangsúlyozta, a székesegyházat „együtt fogjuk újjáépíteni”. A politikus egyébként az események tükrében határozatlan időre felfüggesztette EP-kampányát. A francia államfőt Orbán Viktor magyar kormányfő is támogatásáról biztosította.

Hírességek együttérzése

A párizsi székesegyház lángokba borulása nem csak a politikusokból váltott ki érzelmeket, a világ hírességei is megszólaltak. „A Notre-Dame-ért imádkozom. A franciák erősek” – írta az Oscar-díjas amerikai énekesnő, Cher a Twitter közösségi oldalon. „Ó, ne! A kedvenc katedrálisom a világon!!! A legszentebb hely” – fakadt ki a szintén Oscar-díjas, olasz származású amerikai színésznő, Mira Sorvino. „Túlélte és túl fogja élni” – fejezte ki optimizmusát a négyszeres Grammy-jelölt énekes-zeneszerző, Josh Groban is. „Képzeljük el azt a hitet, amivel ezt a kőcsodát megépítették. 1163-ban tették le az alapkövét, azzal a reménnyel, hogy egy nap ük-ük-ük-ükunokáik részt vehetnek majd a misén” – hívta fel a figyelmet Rick Steves, a neves útikönyvszerző is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.