Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A nyugati világ nem bízik az oltásokban

Visszalépést jelent az emberiség számára, hogy a világ lakossága egyre bizalmatlanabb az oltásokkal szemben, írja a BBC brit hírcsatorna szakértői véleményekre hivatkozva.

Zetelaki Réka
2019. 06. 19. 18:04
Mercado sits in his mother's lap while getting an influenza vaccine at Boston Children's Hospital in Boston
Most kicsit fáj, de később jobb lesz Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszalépést jelent az emberiség számára, hogy a világ lakossága egyre bizalmatlanabb az oltásokkal szemben, írja a BBC brit hírcsatorna szakértői véleményekre hivatkozva. A vakcináció kérdéséről egyre többet hallhatunk, miután a nyugati világban is sorra ütik fel a fejüket az elfeledett betegségek. A témával kapcsolatban több mint 140 országban kérdezett meg legalább 140 ezer embert a Gallup amerikai közvélemény-kutató cég és a Wellcome Trust brit egészségügyi civil szervezet.

Most kicsit fáj, de később jobb lesz
Fotó: Reuters

Kutatásukból kiderült, az oltásokkal szembeni bizalmatlanság a magasabb bevételű régiókban a legnagyobb, míg azokon a helyeken, ahol nehezebb hozzájutni a védőoltásokhoz, jobban bíznak benne az emberek. Észak-Amerikában és Európában a lakosság hetven százaléka értett egyet azzal, hogy az oltások biztonságosak, Kelet-Európában pedig mindössze ötven százalék. A legszkeptikusabb egyébként Franciaország: a franciák közel ötöde úgy véli, hogy az oltások nem hatékonyak, és tizedük egyenesen ellenzi a gyerekek beoltását.

A szakemberek komoly veszélynek tartják, hogy a fejlett társadalmak egyre inkább elutasítják a kötelező oltásokat. „A vakcinációban való kételkedés lerombolhatja azt, amit sikerült eddig elérni, visszaszorítva számos betegséget” – mondta Ann Lindstrand, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője. Több országban például újra felütötte fejét a kanyaró: a világ csaknem minden régiójában 2016-ról 2017-re harminc százalékkal több megbetegedés történt.

Az USA-ban a közelmúltban legalább ezren megbetegedtek. Szakértők szerint a kanyaró ellen legalább 95 százalékos átoltottság szükséges, hogy elkerülhető legyen a járvány. A kutatás kiemeli, az oltások a legjobb védelmet jelentik számos halálos betegséggel szemben, és több milliárd embert védenek világszerte.

A kérdéssel a közelmúltban több kormány is foglalkozott: Olaszországban a közelmúltban elfogadtak egy törvényt, amely engedélyezi az iskoláknak, hogy kitiltsák az oltással nem rendelkező gyerekeket. A brit vezetés is jelezte, hogy nem zárja ki a kötelező oltások bevezetését, amennyiben az szükséges. A legnagyobb arányban Kínában (9 százalék), Ausztriában (8) és Japánban (7) nincsenek beoltva a gyerekek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.