Nem mentesít a menedékjog

Az Ahmad Zaheer D.-ként emlegetett férfit azzal vádolják, hogy korábban, az afgán hadsereg tisztjeként tálibokkal kegyetlenkedett a kihallgatások során.

2019. 07. 02. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemes joghatóság elvének gyakorlati próbája az a per, amely tegnap kezdődött meg a müncheni ítélőtáblán. Egy 26 éves afgánt – aki az elmúlt évek migrációs hullámával, menedékkérőként érkezett Németországba – a szülőhazájában elkövetett bűncselekmények miatt vonnak felelősségre. A német sajtóban Ahmad Zaheer D.-ként emlegetett férfit azzal vádolják, hogy korábban, az afgán hadsereg tisztjeként tálibokkal kegyetlenkedett a kihallgatások során, illetve kegyeletsértést követett el, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.

A német szövetségi ügyészség minden, háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádat kivizsgál, azért is, hogy világossá tegye, a menedékjog nem mentesít a büntetőeljárás alól, tudósított tegnap a Deutschlandfunk rádió.

Ahmad Zaheer a migrációs hullámmal érkezett Németországba
Fotó: Europress/DPA

Ahmad Zaheer D. – akit tavaly, Bajorországban vettek őrizetbe az ellene felmerülő bizonyítékok alapján – egy esetben egy falun hurcolta végig egy tálib parancsnok holttestét, majd felakasztotta, azzal hencegve, hogy úgy ölte meg, mint egy szamarat, állítják. Egy ezzel kapcsolatos videófelvételt be is mutattak tegnap a tárgyalóteremben. A bírósági beszámolók szerint az afgán katonák nevetgélnek a holttest felett, a halottat megütik, leköpik. A vádlott nyilatkozattételét a jövő hétre ígérték.

Nem szokványos, hogy nem német állampolgárt Németországon kívül történt cselekményekért marasztaljanak el, de nem is példa nélküli; a törvények ezt 2002 óta teszik lehetővé. Tavaly például egy fiatal afgánt szintén Bajorországban vettek őrizetbe, miután hasonló vádak merültek fel ellene is, viszont ő a tálibok oldalán harcolt Afganisztánban. Idén februárban pedig Berlinben a szíriai titkosszolgálat egy magas beosztású korábbi tisztségviselőjének őrizetbe vételét rendelte el a szövetségi bíróság. Anwar R.-t azért vonják felelősségre, mert a gyanú szerint 2011–12-ben gyanúsítottak kínzásaiban vett részt Damaszkuszban. Emberjogi szervezetek állítják, az ő németországi pere lehet az első a világon, amelynek során Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének egy titkosszolgálati vezetőjét felelősségre vonják ilyen ügyben, mutatott rá a német sajtó.

Életfogytiglan a diáklány gyilkosának

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte tegnap az ügyész a wiesbadeni tartományi bíróságon arra az iraki férfira, akit azzal vádolnak, hogy tavaly megerőszakolt és meggyilkolt egy 14 éves német lányt. Sabine Kolb-Schlotter arra az álláspontra helyezkedett, hogy a 22 éves férfi hidegvérrel, céltudatosan és alattomosan végzett áldozatával, Susannával, akinek holtestét az erdőben elásta. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.