Stadionban is forr a chemnitzi indulat

Elhatárolódásháború bontakozott ki egy német labdarúgó és – immár volt – csapata, a Chemnitzer FC között; ennek különös aktualitást adnak az e hét végi szász tartományi választások.

2019. 08. 27. 6:44
DFB Cup - First Round - Chemnitzer FC v Hamburger SV
Szurkolók az eltávolított Daniel Frahn számát mutatják fel szolidaritásból Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhatárolódásháború bontakozott ki egy német labdarúgó és – immár volt – csapata, a Chemnitzer FC között; ennek különös aktualitást adnak az e hét végi szász tartományi választások, valamint a múlt heti bírósági ítélet egy késeléses gyilkosság ügyében, amelynek elítéltje egy szíriai menedékkérő.

A legfrissebb felmérések szerint a négymilliós Szászországot kormányzó Kereszténydemokrata Unió 31 százalékkal áll az élen, a második helyen pedig (25 százalék) a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak, amelyet szélsőjobboldali kapcsolatai miatt alkotmányvédelmi megfigyelés alá vontak.

Szurkolók az eltávolított Daniel Frahn számát mutatják fel szolidaritásból
Fotó: Reuters

Eddig sem volt titok, hogy a szélsőjobboldali egyesületek összekapcsolódnak egyes szurkolói csoportokkal a harmadik legnagyobb szász városban, az NDK-időkben Karl-Marx-Stadtnak nevezett Chemitzben. Most azonban a Bundesliga harmadik osztályában szereplő Chemnitzer FC vezetése egyenesen a labdarúgócsapat volt kapitányát vádolta meg ilyen kötődéssel.

A 32 éves Daniel Frahnt a napokban el is bocsátották „a klub érdekeit súlyosan sértő magatartása” miatt, miután a hó elején éppen sérült csatár szélsőjobboldali szurkolói csoportok között vegyült el a Chemnitz hallei vendégjátékán, sőt állítólag velük is utazott a szász-anhalti városba. Frahn már márciusban is magyarázkodásra kényszerült – „Nem vagyok náci” –, amikor támogatását fejezte ki annak a szurkolói csoportnak, amely – a német országos média megdöbbenésére – gyászszünettel, gótbetűs molinóval és petárdákkal búcsúzott egy neonáciként elkönyvelt társuktól, a HooNaRa (huligánok, nácik, rasszisták) elnevezésű csoportosulás alapítójától. Frahn bíróságon pereli a klubot elbocsátása miatt. Tegnapi nyilatkozatában leszögezte, a leghatározottabban elítéli a rasszizmust, az antiszemitizmust és a kirekesztés minden más formáját.

– Pályafutásom során számos emberrel dolgoztam együtt, és ebben a származás soha nem játszott szerepet, mindig csak a jellem – közölte a labdarúgó a Sportbuzzer német szakportállal.

Chemnitz éppen egy éve került a német közélet fókuszába: a városban ekkor zavargások törtek ki, miután egy szíriai, illetve egy iraki kurd menedékkérő egy férfit megölt, két további embert pedig megsebesített egy késeléses támadásban. Előbbit a múlt héten ítélték kilenc és fél év börtönre, társa nemzetközi körözés alatt áll. A zavargások megítélése koalíciós vitát is gerjesztett, és közvetve Hans-Georg Maassen, az alkotmányvédelmi hivatal azóta is ellentmondásos megítélésű vezetőjének elbocsátásához vezetett. Chemnitzben tölti börtönbüntetését Beate Zschäpe ismert neonáci terrorista is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.