Macronnak is új biztost kell jelölnie

Hiába égtek napokig a vonalak Berlin, Párizs és Brüsszel között, csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök favoritja, Sylvie Goulard is búcsúzott a biztosjelöltségtől.

2019. 10. 10. 16:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába égtek napokig a vonalak Berlin, Párizs és Brüsszel között, csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök favoritja, Sylvie Goulard is búcsúzott a biztosjelöltségtől. Az egykori védelmi miniszter és volt európai parlamenti képviselő csütörtöki pótmeghallgatását sem vette sikerrel: a pártcsaládok képviselői végül 82 szavazattal és 29 ellenvokssal, egy tartózkodás mellett döntöttek a belső piaci tárca élére kiszemelt politikus alkalmatlanságáról. A kudarc már a másfél órás meghallgatás alatt borítékolható volt: Goulard jórészt összeférhetetlenségi, illetve a személyével kapcsolatos kritikákat kapott, és a képviselők azt sem mulasztották el megemlíteni, hogy a neki szánt uniós tárca túlságosan széles körű feladatokat foglal magában. – Számomra nem meggyőző a válasza – ezt az Európai Néppárt, illetve a Zöldek egy-egy EP-képviselője is odaszúrta a jelöltnek, mégpedig annak kapcsán, hogy a Goulard-ral szemben, uniós és francia szinten is zajló, fiktív foglalkoztatások ügyében folytatott vizsgálat hogyan is férhet össze a biztosjelöltséggel. Utóbbi miatt a politikusnőnek még 2017-ben távoznia kellett a francia védelmi miniszteri székből. – Véleményem szerint két teljesen különálló kérdésről van szó – ismételgette Goulard, akit az sem nyugtathatott meg, hogy saját pártcsaládjának, a liberális Újítsuk meg Európát frakciónak a tagjai időről időre tapssal nyugtázták a válaszait.

Magyar szempontból különösen érdekes, hogy a meghallgatáson szintén részt vevő jogi szakbizottság tagjai ugyancsak Goulard ellen voksoltak. Ugyanez a testület ugyanis alig két hete összeférhetetlenségre hivatkozva nem engedélyezte Trócsányi László magyar, illetve Rovana Plumb román biztosjelölt meghallgatását az illetékes szakbizottság előtt. Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnöknek mindenesetre nem kis fejtörést okoz, hogy a bizottsági kirakós immár három darabja sincs a helyén. A belső piacért felelős tag meghallgatásával megbízott szakbizottságok részéről csütörtökön Brüsszelben azt közölték: a lehető legrövidebb idő alatt meg kell kezdeni az előkészületeket a következő jelölt fogadására. Ugyanez igaz a magyar bővítési és szomszédságpolitikai, illetve a román közlekedéspolitikai biztos esetében. Már amennyiben legalábbis magukban a portfóliókban nem történik változás – ez ugyanis mindhárom említett országgal kapcsolatban elképzelhető. Bizottsági források szerint lassan már lehetetlen tartani a menetrendet ahhoz, hogy Von der Leyen testülete november elsejével munkába is álljon. – November vége már inkább reális célkitűzés – fogalmaztak forrásaink.

Kiállás Várhelyi mellett

– A kormány megerősíti, Magyarország Várhelyi Olivért jelöli az EU következő bizottságába – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: Várhelyi az unió egyik legjobb magyarországi ismerője, akinek szakmai tudását senki nem vitathatja. – Emellett eddig is elkötelezetten küzdött az ellen, hogy a bevándorlást ráerőltessék a tagállamokra, így Magyarországra – tette hozzá. Gulyás kijelentette: politikusként egyedül Trócsányi Lászlónak lett volna felhatalmazása a biztosi posztra, hiszen ő vezette a kormánypártok EP-választási listáját, amely 53 százalékos támogatást kapott. – Részvétele a bevándorlás megakadályozásában azonban „vörös posztónak” minősült Brüsszelben – fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.