Maguknak rajzolhatják meg a szavazólapot

Az uniós demokrácia fellegvárában, az Európai Parlamentben nehézkesen működik a távmunka. A plenáris üléseken csak a jelenlévő képviselők szólalhatnak fel, miközben a távszavazások alkalmával egyetlen gombnyomás helyett körök sokaságát kell futni. Mindez nem is lenne baj, ha nem az intézményből bírálnák a kevésbé zavartalanul működő demokratikus intézményeket.

Magyar Nemzet
2020. 04. 21. 6:50
A worker cleans desks inside the hemicycle ahead of a plenary session of the European Parliament in Brussels
Nem a rendeltetésüknek megfelelően működnek, de vádaskodnak Fotó: REUTERS/Francois Lenoir
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmegoldásokkal és technikai bakikkal tarkított az európai demokrácia megtestesítőjeként elhíresült Európai Parlament távmunkája. „Szórakoztató is lenne, ha mindez nem az uniós parlamentben történne” – így írta le a Magyar Nemzetnek egy forrás a járványhelyzetben az EP-ben tapasztaltakat.

A Magyar Nemzet is írt róla korábban, hogy jelenleg csak maroknyi, amúgy is Brüsszelben élő képviselő tud személyesen bejárni a rövidített ülésekre, és csak nekik van jogosultságuk arra, hogy a vitákhoz hozzá is szóljanak. A többiek – megválasztott képviselők százai – online követhetik az üléseket otthonról, akárcsak bárki más. Utólag, írásban nyújthatnak be felszólalást – kérdéses, hogy ennek mennyi értelme van.

Noha a brüsszeli ülésteremben fel-feltűnő politikusok személyesen is jelen vannak, az egyenlőség örve alatt a távmunkában dolgozó kollégáikhoz hasonlóan szavaznak. Eszerint egy előre meghatározott órasávban, e-mailben kapnak szavazólapot, amelyet kinyomtatnak, kitöltenek, majd szkennelve visszaküldik. Egyetlen gombnyomás helyett körök sokaságát kell futni: adódik a kérdés, hogy mi van azokkal, akiknek otthoni dolgozószobájukban nincs nyomtatójuk? (Azt már csak félve jegyzik meg a bírálók: hová lettek a környezetvédő szempontok a sok nyomtatás közepette?)

A parlament megoldásképp azt tanácsolta, hogy a képviselők – már amennyiben otthonukban nem jutnak hozzá a szavazólaphoz – kérjék meg asszisztenseiket, hogy adott esetben a fél várost átszelve vigyék el hozzájuk a papírokat. Ám a szigorú korlátozások, az egészségügyi válsághelyzet idején ez aligha tűnik észszerű megoldásnak. Utóbbit tetőzi, hogy az uniós ajánlás értelmében amennyiben mégsem oldható meg az otthoni nyomtatás, az EP-képviselőknek kézzel kell lemásolniuk (értsd: megrajzolniuk) a szavazólapot.

Nem a rendeltetésüknek megfelelően működnek, de vádaskodnak
Fotó: REUTERS/Francois Lenoir

A munkát tovább nehezíti, hogy a szakbizottsági üléseket épp a túlterhelt hálózat miatt csak maguk a politikusok hallgathatják, az őket segítő asszisztensek már nem. Pedig utóbbiak alapvető feladatai közé tartozik, hogy az üléseket figyelve segítsék a képviselők munkáját. A szakbizottságok szintén online közvetített összejövetelei az eddigi tapasztalatok szerint amúgy is szinte ellehetetlenülnek: csak nagy nehéz­ségek árán sikerül megoldani, hogy a biztosok, a felszólaló EP-képviselők vagy a külső szakértők be tudjanak jelentkezni, és ne a „Hall-e most minket?” típusú kérdések kínos sorozatába fulladjanak az ülések.

A technika ördögét így majdnem két hónapnyi távmunkát követően sem sikerült legyőzni Brüsszelben. Az EP egyik fő funkciója pedig éppen ebben a kritikus időszakban az lenne, hogy demokratikus kontrollt jelentsen, és a polgárok szükségletének megfelelően kivegye a részét a válságkezelésből.

Nemrég a brüsszeli Politico is hosszasan cikkezett arról, hogy a videószavazások és e-konferenciák gyakorlatilag elnémították az uniós parlamentet, amely nem tud a rendeltetésének megfelelően működni. Magyar szempontól mindez amiatt is lényeges, mivel a testület éppen a múlt héten ítélte el a hazai rendkívüli intézkedéseket. A zöld, liberális és baloldali képviselők az utóbbi időszakban pedig számos esetben példálóztak azzal, hogy – szerintük – a magyar parlament nem működik. A hazai belpolitikai színtéren mindeközben az Újítsuk meg Európát! elnevezésű liberális frakció padsoraiban helyet foglaló Momentum számos online bejegyzésében állítja: nem kérdés, hogy lehetséges a digitális parlamenti munka. A kör pedig azzal zárul, hogy a múlt héten a Momentum EP-képviselői is megszavazták a Magyarországot a járványügyi intézkedések miatt bíráló határozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.