A HIV-hez hasonló népbetegséggé válhat a koronavírus

Elképzelhető, hogy soha nem sikerül teljesen kiirtani az új típusú koronavírust, meg kell tanulnunk együtt élni vele.

Magyar Nemzet
2020. 05. 14. 16:07
null
Ilyen védőfelszerelést viselnek az ápolók Fotó: MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy az új típusú koronavírust soha nem sikerül teljesen kiirtani, ugyanolyan népbetegség lesz, mint a HIV, amellyel meg kell tanulnunk együtt élni – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Michael Ryan, a szervezet egyik vezető tisztségviselője rámutatott, hogy nem véletlenül nem ígéri senki a járvány teljes felszámolását, ahogyan határidőket sem szabnak; könnyen lehet ugyanis, hogy hosszú távú problémával nézünk szembe. Azt elismerte ugyan, hogy több mint száz különféle védőoltás fejlesztése folyik világszerte, de emlékeztetett rá, hogy például kanyaró ellen is létezik vakcina, mégsem sikerült teljesen megszabadulni a betegségtől.

Mióta több ország az óvintézkedések enyhítése mellett döntött, a WHO több ízben arra is figyelmeztetett, hogy csak a legnagyobb óvatosság mellett oldják fel a korlátozásokat, mert a veszély még mindig nagyon magas nemzeti, regionális és globális szinten is.

Ugyanakkor a világszervezet a járvány egy másik aggasztó hatására is felhívta a figyelmet. „A bezártság, a félelem, a bizonytalanság, a gazdasági zűrzavar – ez mind pszichológiai problémákat is okoz vagy okozhat” – kongatta meg a vészharangokat Debora Kestel, a WHO mentális egészségért felelős részlegének vezetője. Különösen a veszélyeztetettek közé sorolják e tekintetben a gyerekeket és fiatalokat, akiket elválasztott a járvány barátaiktól, valamint az egészségügyi dolgozókat, akik akár több ezer koronavírus fertőzött halálát nézhették végig. Aggasztó tünetként említik a családon belüli erőszakot, de általános kihívásként említik a bezártság kezelését, és az állandó félelemét a megfertőződéstől, a haláltól, vagy családtagjaink elvesztésétől. Kiemelik, hogy az anyagi zűrzavar, a megélhetés elvesztésének lehetősége azzal a bizonytalansággal fűszerezve, hogy meddig tarthat még a járvány, elmélyítheti az emberekben a reménytelenség érzését.

A Reuters felidézi, hogy amerikai orvosokkal készített interjúikban a doktorok máris egyfajta pánikról, aggodalomról, fásultságról, gyászról, alvászavarokról és rémálmokról számoltak be.

A WHO ezért jelentésében arra biztatja a kormányokat, hogy vegyék komolyan a koronavírus pszichológiai hatásainak kezelését is, például biztosítsák a mentális segítségnyújtás lehetőségét és a hosszabb távú gazdasági élénkítés terveit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.