Kétszer telt meg az iraki Hercules a magyar adományokkal

Csodájára jártak a segélyként küldött mentőautónak Bagdadban, már a vásárlást fontolgatják.

2020. 07. 19. 14:12
Tarr Attila bagdadi nagykövet és Faiszál al-Abdullah herceg Forrás: Heves István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka vendég érkezett a héten a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre: az iraki légierő Lockheed C–130J Hercules katonai szállító repülőgépe landolt hazánkban, hogy magyar cégek adományait szállítsa Bagdadba – írta meg minap az Airportal.hu. Lapunk már az iraki fővárosban érte utol Heves Istvánt, a segélyezést megszervező magyar üzletembert, akit arról kérdeztünk, mivel és hogyan segítették a háború és koronavírus-járvány sújtotta országot.

– Faiszál al-Abdullah, Zubajd hercegének, egy régi iraki nemes család sarjának ötlete volt, hogy próbáljunk megszervezni egy segélyszállítmányt. Én korábban az egészségügyben dolgoztam, így régi kapcsolataim és a mostani partnereink mozgósításával összeraktunk egy nagyobb adományt. A herceg ezután elintézte, hogy az iraki légierő szállító repülőgépei elmenjenek érte – idézte fel a kezdeményezés születését Heves István. A befolyásos iraki herceg és üzletember saját közösségi felületein is beszámolt az akcióról.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3264785470270470&set=pb.100002171483363.-2207520000..&type=3&theater

A gyűjtés olyan jól sikerült, hogy a gépnek kétszer kellett fordulnia, végül összesen 300 millió forint értékben szállítottak segítséget Irakba. – Köztük egy vadonatúj mentőautót, amelyet egy magyar magáncég, az Ambu-Box Kft. ajánlott fel. Ennek óriási sikere volt, annyira megtetszett nekik, hogy már arról fogunk tárgyalni, vásárolnának is belőle – büszkélkedett a fogadtatással. A szállítmány érkezéséről az iraki közszolgálati televízió is hírt adott:

 

Emellett 1,2 millió maszk, köztük a komolyabb védelmet nyújtó FFP2-es, egymillió gumikesztyű, fejvédők, teljes testet fedő overall, fertőtlenítőszerek is helyet kaptak a rakományban, mind a magyar Paramedical Kft. felajánlásából. A vállalkozók célja az is, hogy népszerűsítsék a járvány kezelésében felhasználható magyar termékeket.

Irakban elkél a segítség, a hivatalos adatok szerint már 90 ezer fölött jár a Covid–19-megbetegedések és 3600 felett a hozzá köthető halálesetek száma, miközben még mindig több ezer új esetet regisztrálnak naponta. Heves István szerint ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. – A lakosság rendkívül fegyelmezetlen, fittyet hánynak az óvintézkedésekre, nem veszik komolyan a vírust, és ezt a helyi politikai vezetés sem tudta eddig kezelni – sorolta a problémákat. Próbálták bemutatni a magyar védekezés sikeres példáját, ám süket fülekre találtak. Szerinte három dolog kellene ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék a járványt: felvilágosító kampány, konkrét kormánystratégia és nem utolsósorban eszközök, hogy legyen mivel dolgozni, védekezni. – Sok szegény és szerencsétlen ember van, akinek semmije nincs – sajnálkozott.

A vadonatúj mentőautó annyira megtetszett Irakban, hogy már a vásárlást fontolgatják
Fotó: Heves István

Heves István reménykedik abban, hogy nem ezek voltak az utolsó segélyszállítmányok Bagdadba. Rámutatott, hogy Irakban nagy hasznát vennék például azoknak a védőeszközöknek is, amelyeket Magyarország a járvány kirobbanásának első, bizonytalan szakaszában szerzett be.

Lapunk úgy tudja, a bagdadi nagykövetségünk is további segítségért fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz. Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar kormány eddig is segített Irakban, a Külügyminisztérium és a Hungary Helps támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet számos segélyprogramot vezet az ország északi és nyugati részén. Ezenfelül a mostani adományok a teljes lakosságot érintik, mindenki részesül belőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.