Már publikálják is az orosz vakcinatesztelés eredményeit

Az első orosz Covid–19-vakcina klinikai tesztelésének eredményeit hétfőn nyújtják be publikálásra egy tudományos folyóirathoz – mondta Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatója az Interfax hírügynökségnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 12:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gincburg akadémikus szerint a közlésre több tekintélyes orosz és külföldi folyóirat tett ajánlatot. Elmondása szerint

Oroszországban a klinikai tesztelés eredményét rendszerint a készítmény bejegyzését követően szokás publikálni, azért, hogy ne befolyásolják a regisztrálást javasló vagy azt helytelennek tekintő szakértők véleményét.

Gincburg a TASZSZ hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy 7-10 napon belül megkezdődik a Gamaleja Intézet Szputnyik V elnevezésű vakcinájának harmadik, posztregisztrációs szakasza, amely szerinte tömeges oltásnak is nevezhető, mert 20-30 ezer embert fognak beoltani. Szavai szerint az oltóanyag ezt követően három-négy héttel kerül majd „polgári forgalomba”, amikor már elegendő mennyiségben áll rendelkezésre. A Gamaleja Intézet vezetője közölte, hogy a „posztregisztrációs” tesztelés nemzetközi szabadalmaztatása mintegy 150 országban van folyamatban.

Az akadémikus vasárnap este a Rosszija 1 tévécsatornának azt mondta:

nyugati kutatóintézetek megkísérelték magukhoz csábítani több munkatársát, de úgy vélekedett, hogy ez nem jár majd eredménnyel.

Nyugati szakértőknek az orosz oltóanyag bejegyzésére adott negatív reagálására válaszolva úgy vélekedett, hogy a bírálóknak bele kell törődniük a valóságba.

– Nem nevezném ezt összeesküvésnek. Azt mondanám, hogy ez a nyugati cégek természetes reakciója egy orosz termék számukra váratlan megjelenésére. Ezért úgy gondolom, hogy ki kell bírnunk ezt a ránk zúdított, jól megfizetett negativizmust

– nyilatkozott Gincburg.

Az első orosz Covid–19-vakcinát augusztus 11-én jegyezték be, 15-én pedig az egészségügyi minisztérium bejelentette a gyártás kezdetét. A tárca hétfőn közölte, hogy az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett csoportok oltása az általa „feltételesen” bejegyzett vakcina „posztregisztrációs” tesztelésével párhuzamosan történik majd.

Eközben a járványhelyzet Oroszországban fokozatosan tovább javul. A hétfőn közölt hivatalos adatok szerint az igazolt Covid–19-fertőzések száma az elmúlt egy nap alatt 4892-vel, 927 745-re emelkedett, ami az április végi terjedési nagyságrendnek felelt meg. Ez jelenleg 0,5 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 26,1 százaléka volt tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (5 403 361), Brazília (3 340 197) és India (2 647 663) után. Az aktív esetek száma 1704-gyel 175 904-re nőtt. A halálozások száma 55-tel 15 740-re, a gyógyultaké pedig 3133-mal 736 101-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 32,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 230 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 228 306 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.