Tízméteres határkerítést építenének a szocialisták, mégsem záporoznak rájuk a kritikák

A határvédelem megerősítése miatt Magyarországot támadó európai szocialisták most mélyen hallgatnak.

2020. 08. 29. 11:58
Migrants of the immigrant center CETI welcomes newly arrived African immigrants in the Spanish enclave Ceuta, after some 200 refugees crossed the border fence between Morocco and Ceuta
A bevándorlásról a jövő májusi uniós parlamenti választáson mondják ki a végső szót a szavazók Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elegük lett a spanyoloknak, hogy a migránsok folyamatosan ostromolják az észak-afrikai, Marokkó mellett fekvő Ceuta és Melilla exklávékat. Éppen ezért az Il Giornale című jobboldali olasz lap beszámolója szerint új kerítést kívánnak építeni határokra, amely mellett eltörpül majd a jelenleg is álló hatméteres fal. A tervek szerint ugyanis hamarosan egy tízméteres kerítés épülhet, ami így a világ legmagasabb határvédelmi kerítésrendszere lehet.

Az exklávékat az elmúlt években folyamatosan ostromolják a migránsok. Épp a minap több tucat migráns támadta meg a kerítést Melillánál. Harminc embernek sikerült átjutnia, egy migráns viszont leesett a kerítésről és nem tudták újraéleszteni. Az adatok szerint a kerítésostromló migránsok döntő többsége a szubszaharai régióból, Fekete-Afrikából érkezik.

Politikai képmutatás

Spanyolországba egyébként különböző útvonalakon keresztül január óta 11 460 migráns érkezett. Sokan csónakkal érkeztek a Kanári-szigetekre.

– A gyarmati időkből visszamaradt két afrikai spanyol exklávé, Ceuta és Melilla határvédelmének megerősítése és az az ellen tiltakozó nyilatkozatok hiánya az európai politika képmutatásának újabb bizonyítéka

– magyarázta a helyzetet a Magyar Nemzet megkeresésére Párkányi Eszter. Az Alapjogokért Központ elemzője hozzáfűzte:

bár a spanyol baloldali kormány a világ legmagasabb kerítésrendszerének kialakítását tervezi, mégse találkozhatunk heves reakciókkal az európai politikusok részéről.

Mélyen hallgat a liberális elit

– Emlékezzünk vissza, hogy 2015-ben milyen felháborodáshullámot váltott ki a magyar déli határzár megépítése. Akkor a nagy balliberális pártok és az Európai Bizottság vezetői mind hevesen támadták az Orbán-kormányt.

Most ugyanazok a balliberális politikusok, akik az elmúlt években a jobboldali kormányok által hozott szigorú határvédelmi és az illegális migráció ellen fellépő intézkedések ellen tiltakoztak, meghallgatásokat és tüntetéseket rendeztek, szankciókkal fenyegettek, most mélyen hallgatnak

– mutatott rá Párkányi Eszter. Hozzáfűzte: a spanyol kommunisták és szocialisták ugyanazon logika mentén meghozott döntéseivel – erős határvédelem az illegális bevándorlók tízezreinek feltartóztatására – most nincs problémájuk.

– Hol vannak most a magyar baloldali politikusok, Gyurcsány Ferenc és Ujhelyi István a drótvágóikkal? Vagy nekik csak a jobboldali kormányok által emelt kerítés a lebontandó kerítés?

– tette fel a kérdést az elemző.

Mégsem álprobléma?

Párkányi Eszter szerint az eset világosan megmutatja az európai és magyar baloldal elvtelen politikáját. Ugyanakkor mégis üdvözlendő az a tény, hogy az illegális bevándorlás ügye és megfékezése már egyre több nyugati baloldali kormány és párt szerint sem „álprobléma”, mint ahogy azt a magyar ellenzék az elmúlt években folyamatosan mantrázta.

– Bízzunk benne, hogy valaki őket is értesíti… Ettől kezdve viszont az európai és magyar balliberális politikusok Magyarország migrációs politikájával szembeni kritikái még inkább képmutatók és hiteltelenek

– mutatott rá az Alapjogokért Központ elemzője.

Gyarapodó kerítések

Nem a magyar volt az első határzár az Európai Unióban, és nem is az utolsó. Görögország 2012-ben, Bulgária pedig 2014-ben húzott fel kerítést a Törökországgal való határain az illegális bevándorlás ellen, a spanyoloknál 1998 óta létezik fizikai védelmi rendszer, a franciák pedig a magyar kerítés kiépítésével egy időben építettek határzárat Calais-nál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.