Lakat kerül Párizs éjszakai bárjaira

A koronavírus-járvány miatt ismét szigorú óvintézkedéseket vezettek be a francia fővárosban.

Magyar Nemzet
2020. 10. 05. 14:41
null
Vendéglátóhelyek tulajdonosai tiltakoznak üzleteik bezáratása ellen a dél-franciaországi Marseille-ben még szeptember 25-én. Fotó: Daniel Cole Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia fővárosban holnaptól két héten át újabb szigorítások lépnek életbe a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében – közölte a miniszterelnöki hivatal. Amellett, hogy Párizst a legmagasabb vírusriasztási övezetbe sorolták, az éttermek is csak az eddigieknél szigorúbb óvintézkedések betartásával maradhatnak nyitva. Az előírások szerint az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, és nyolcfősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek. A kávéházak szigorú óvintézkedések mellett nyitva tarthatnak, de ezentúl tilos lesz állva a pultnál fogyasztani. A Párizsban oly annyira kedvelt, eddig este 10-ig látogatható bárok viszont nem nyithatnak ki. Az egyetemeknek is korlátozniuk kell működésüket az érintett körzetekben és mintegy tucatnyi nagyvárosban: felére kell csökkenteniük a tantermekben és előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát. A kormány a távirati iroda szerint továbbá ismételten otthoni munkavégzésre ösztönöz mindenkit. A párizsi agglomeráció a legfontosabb járványügyi mutatókban már csütörtökön átlépte a maximális riasztási szintet: százezer lakosra több mint 250 fertőzött jutott, vasárnap este viszont már 270 volt ez a szám. A 250-es határt egyébként két déli nagyváros: Aix-en-Provence és Marseille már korábban átlépte.

Vendéglátóhelyek tulajdonosai tiltakoznak üzleteik bezáratása ellen a dél-franciaországi Marseille-ben még szeptember 25-én.
Fotó: Daniel Cole / MTI/AP

A francia kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a harminc százalék jelenti. Országosan szombaton csaknem 17 ezerrel ismét rekordot döntött a napi esetszám, és vasárnap is több mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta 612 190-re nőtt, de szakemberek szerint a tényleges adat ennek tízszerese lehet. Az elhunytak száma szombatról vasárnapra 32-vel, 32 230-ra emelkedett.

Gérald Darmanin belügyminiszter sajnálatát fejezte ki a bárok bezáratása miatt, és elismerte, mindenki kemény időszak elé néz.

– Mi, franciák szeretünk inni, enni, élni, nevetni és csókolózni. Viszont megtettük ezt a lépést, mert az emberek ezt akarták tőlünk

– nyilatkozta a televízióban. Egy egyidejűleg nyilvánosságra hozott felmérés szerint a párizsiak és a környékbeliek 61 százaléka a bárok teljes bezárása mellet foglalt állást. A vendéglátóipari munkáltatókat tömörítő szervezet, az UMIH ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Franciaország 220 ezer vendéglátóipari létesítményének 15 százalékát csőd fenyegeti, és 250 ezer alkalmazott válhat munkanélkülivé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.