Extrém hideg körülményeket igényel az egyik koronavírus-oltóanyag

Mérföldkövet jelentenek a koronavírus-világjárvány idején az ígéretes vakcinakísérletekre vonatkozó bejelentések. Nemrégiben a Pfizer bejelentette, hogy a vizsgálatok szerint kilencven százalék feletti hatékonyságú az oltóanyaga, amely jó úton halad az engedélyeztetések felé. Azonban kevéssé ismert tény, mégis jelentős problémát okozhat, hogy ezek a vakcinák speciális szállítási és tárolási körülményeket igényelnek. Az valószínűnek tűnik, hogy ha zöld jelzést kap a gyártó oltóanyaga, akkor nem a helyi gyógyszertárakból kerül majd „szórásra”.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 11. 14. 20:06
a jelenlegi helyzetben égetően sürgős a használható és hatásos oltóanyag előállítása
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer ígéretesnek tartott, a koronavírus elleni hadba állításra váró vakcináját egészen extrém körülmények között, mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani és tárolni, speciális dobozokban. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak a vakcinák logisztikai elosztása, de a pontosan temperált hőmérséklet is nagy feladat elé állíthatja az államokat.

A Washington Times online kiadása arról ír, hogy a Pfizer saját logisztikai tervet készített annak érdekében, hogy a vakcinák ne kerüljenek a hosszadalmas szállítás vagy tárolás során mínusz 70 Celsius-fok fölé – a magasabb hőmérséklet ugyanis jelentősen rontja a vakcina hatékonyságát. A tervek szerint a gyártó az oltásokat speciálisan kialakított, GPS-szel ellátott hőérzékelőkkel és hőmérséklet-szabályozó rendszerrel felszerelt dobozokban, légi úton szállítja majd azokba a központokba, ahonnan aztán azok földi úton eljutnak az oltási helyekre.

A probléma tehát jelentős technológiai beruházásokkal elméletileg áthidalható, ám fontos kérdésként merülhet fel, hogy a helyi gyógyszertárak miként tudnák biztosítani a megfelelő tárolási körülményeket. Hozzáértők szerint sok múlhat a vakcina gyors terítésén is.

S hogy számokat is rendeljünk a logisztika és a tárolás kérdéséhez: az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) szerint 7,8 milliárd ember számára szükséges ampullamennyiség 8000 darab Boeing 747-es teherszállító repülőgépet töltene meg – és ez a számítás csak egyetlen oltásra vonatkozik, noha nyilvánvalóan többre is szükség lesz.

A jelenlegi helyzetben égetően sürgős a használható és hatásos oltóanyag előállítása

Ezekben a napokban nagy reményeket fűznek az orosz Szputnyik–V vakcinájához is, amely a fejlesztők szerint 92 százalékos hatékonysággal működik. Ez a készítmény az Euractiv.com korábbi információi szerint mindössze mínusz 18 fokos hűtést igényel (ilyen hőmérsékleten tartják általában a mélyhűtött élelmiszert is), így a kevésbé problematikus hűtési lánc miatt lehetséges, hogy lépéselőnybe kerül a Pfizer oltóanyagával szemben. Az orosz vakcina mellett több másik, kísérleti stádiumban lévő szer sem igényel extrém alacsony hőmérsékletet, így a Johnson & Johnson, a Sanofi–GSK és az AstraZeneca kísérleti vakcinái sem.

A WHO szerint a jelenlegi helyzetben égetően sürgős a használható és hatásos oltóanyag előállítása, ám a Pfizer és a BioNTech készítményeivel kapcsolatban – amelyek most a legígéretesebbnek tűnnek – még meg kell várni a tömeges tapasztalati adatokat.

Az Európai Bizottság szerdán engedélyezte annak a szerződésnek a megkötését, amely akár 300 millió adag oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi ettől a két vállalattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.