A világon elsőként kísérleteznek a britek a vakcinák kombinálásával

Az Egyesült Királyság azt vizsgálja, hogy mit vált ki, ha az oltás két eltérő vakcinával történik.

Forrás: BBC2021. 02. 04. 20:48
null
Oxford, 2021. január 4. A 82 éves Brian Pinker az országban elsőként kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát Sam Foster ápolónőtől az oxfordi Churchill kórházban 2021. január 4-én. MTI/AP/PA/Steve Parsons Fotó: Steve Parsons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klinikai vizsgálatot indítottak az Egyesült Királyságban, hogy kiderítsék, milyen immunválaszt vált ki, ha a koronavírus elleni oltás első és második dózisánál eltérő típusú vakcinát használnak – számol be róla a BBC News.

Jonathan Van-Tam, Anglia helyettes tiszti főorvosa kiemelte, hogy a vakcinaadagok keverésének megvizsgálása határozottan előnyös lehet a globális kihívásokat, vagyis a világ népességének méretét és az ellátás korlátozottságát tekintve.

Kétféle oltóanyag kombinálása nagyobb rugalmasságot biztosítana a vakcinák elosztásakor, és segítene megoldani a készlethiányból adódó zavarokat.

Van-Tam szerint ráadásul előfordulhat, hogy a különböző vakcinák együttes használata még nagyobb védettséget ad.

A kutatást vezető Matthew Snape, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a „rendkívül izgalmas kutatás” nemcsak az Egyesült Királyság, hanem az egész világ oltási kampányához szolgáltat majd alapvető információkat.

– Nagyon érdekes lesz megfigyelni, hogy a különböző adagok beadása kiválthat-e fokozott immunválaszt az emberekben

– tette hozzá a professzor.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) hivatalos útmutatójában az áll, hogy ha valakinek már beadták a Pfizer–BioNTech vagy az Oxford–AstraZeneca vakcináját, annak a második adagot is ugyanazzal a típusú oltóanyaggal kell beadni. Ritka esetekben azonban el lehet térni az útmutatóban leírtaktól, például, ha egy vakcina nem elérhető, vagy nem tudni, melyikkel oltottak az első körben.

Oxford, 2020. december 9.
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiola
Fotó: MTI/Oxfordi Egyetem/AP/John Cairns

Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány oltási munkacsoportja körülbelül hétmillió fontot adott a kutatásra, amelynek eredménye nyárig nem lesz elérhető, így az ország jelenleg nem változtat az oltási stratégiáján.

Zahawi hozzátette, hogy többek között a hepatitisz, a gyermekbénulás és a kanyaró elleni oltások beadásánál is különböző vakcinákat alkalmaznak.

A vakcinakombinációk összehasonlításának vizsgálatában több mint nyolcszáz, ötven év feletti önkéntes vesz majd részt, akik eddig még nem kaptak koronavírus elleni oltást. A jelentkezőknek eleinte a Pfizer–BioNTech és az Oxford–AstraZeneca gyártópárosok vakcináját adják be négy, illetve tizenkét hét különbséggel, majd további kombinációkat is tesztelnének, ha más vakcinákat is jóváhagynak.

A 82 éves Brian Pinker az országban elsőként kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát az oxfordi Churchill kórházban 2021. január 4-én
Fotó: Steve Parsons / MTI/AP/PA/

– Ez egy rettentően fontos klinikai vizsgálat, amely létfontosságú bizonyítékokkal lát majd el minket arról, hogy a vakcinák különböző módon felhasználva is biztonságosak – jelentette ki Nadhim Zahawi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.