Megkezdődött a Szputnyik V orosz vakcina uniós vizsgálata

Az Európai Gyógyszerügynökség nem közölt konkrét dátumot, hogy mikorra várható a döntés meghozatala.

2021. 03. 04. 13:32
null
Debrecen, 2021. február 19. Az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) ampullái a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. február 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte az orosz Szputnyik V nevű, koronavírus elleni vakcina folyamatos értékelését az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humángyógyszer-bizottsága (CHMP)

– jelentette be közleményében az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Sajtóértesülések szerint a vizsgálat addig fog tartani, amíg nem áll elegendő bizonyíték a kutatók rendelkezésére a forgalomba hozatali engedélyhez szükséges kérelem benyújtásához. Az EMA azt írta a közleményében, hogy az oltóanyagot hatékonysági és biztonsági szempontok szerint értékelik, valamint hogy minőségileg megfelel-e az uniós szabványoknak. A szervezet nem közölte, hogy mikorra várható a végleges döntés, azonban remélik, hogy a vizsgálat folyamatossága miatt a szokásosnál kevesebb időt fog igénybe venni a vakcina kiértékelése.

– Az EMA jóváhagyását követően júniustól tudunk biztosítani oltóanyagot ötvenmillió európainak

– mondta Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója, kihangsúlyozva, hogy a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. Erre az álláspontra egyébként már több európai politikus is felhívta a figyelmet, például Angela Merkel német kancellár korábban azt közölte, hogy bár nagy politikai nézeteltérések vannak a világban, a járvány lehetőséget ad az együttműködésre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly augusztusi bejelentése, miszerint a vakcinát a harmadik fázisú biztonsági és klinikai vizsgálatok előtt engedélyezték, szkepticizmust váltott ki az emberekben. Idővel azonban nemzetközi elismertségre tett szert a Szputnyik V. A The Lancet orvostudományi folyóirat egy korábbi számában azt közölte, hogy a vakcina hatékonysága legalább 91,6 százalékra tehető.

– Arra számítunk, hogy hamarosan újabb uniós tagállamok regisztrálják az orosz vakcinát, még az EMA jóváhagyása előtt

– tette hozzá Dmitrijev, utalva arra, hogy ez idáig csupán Magyarország és Szlovákia engedélyezte az oltóanyagot a tagállamok közül. A kormányok a Moszkvával kötött megállapodások útján jutottak hozzá a vakcinához.

Számos ország vezető politikusai – például Ausztria, Dánia, Németország – gondolják úgy, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzési program kudarcot vallott, ugyanis a nem időben meghozott intézkedések több száz ember életébe kerülnek. Kritikusok szerint a „csigalassú” tempó, amellyel az Európai Bizottság beszerzi a koronavírus elleni oltóanyagokat, jelentősen lassítja a tagországok oltási programját. Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap tett utalást arra, hogy mivel az Európai Unió túl lassan halad az egyes vakcinák engedélyeztetésével, felmerült annak a lehetősége, hogy kormánya más utakat fog keresni, hogy elegendő oltóanyaggal lássa el az egészségügyi rendszert.

A Szputnyik V, koronavírus elleni vakcinát – melyet a Gamaleja mikrobiológiai kutatóintézet fejlesztett ki – ez idáig több mint negyven országban hagyták jóvá világszerte, ezen államok össznépessége 1,1 milliárd ember. Az oltóanyagot engedélyezte többek között India, Brazília, Kína, Dél-Korea, Belarusz, valamint az európai, de nem uniós tagállamok közül Szerbia és Bosznia-Hercegovina is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.