Úttörő jóvátételt fizettek a fekete közösségnek

Jóvátétel megfizetését szavazta meg a fekete családok számára a Chicago külvárosához tartozó evanstoni városi tanács, amely így az első lett az Egyesült Államokban, amely a feketéket ért sérelmekért kompenzációt adott. Már több állam és város, valamint a Georgetown Egyetem is jelezte, hogy ők is dolgoznak valamilyen kárpótlási rendszeren.

2021. 03. 24. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóvátételt szavazott meg hétfőn az Illinois állambeli Evanston városi tanács a fekete lakosokat ért lakhatási igazságtalanságokért. A javaslatot 8:1 arányban fogadta el a testület, amely 25 ezer dollárt (nagyjából 7,5 millió forintot) ad az arra jogosult (és pályázó) fekete háztartások számára, akik az összeget ingatlanfelújításra és hiteltörlesztésre fordíthatják.

Az összeg elnyeréséhez a fekete családoknak bizonyítaniuk kell, hogy vagy ők, vagy őseik Evanstonban éltek 1919 és 1969 között, és hátrányosan megkülönböztették őket a bankok és az állam a lakhatási programjában.

Az első körben a jóvátételre szánt költségvetés 400 ezer dollár, ám a 2019 óta formálódó terv szerint a város a következő tíz évben tízmillió dollárt szán erre a célra. A szükséges forrásokat adományokból és a rekreációs célra forgalmazott marihuána háromszázalékos adójának bevételeiből kívánják fedezni. Steve Hagerty polgármester arról tájékoztatott, a családok nyártól kezdődően jelentkezhetnek a kompenzációs csomagra.

A testületben egyedül Cicely Fleming városatya szavazott a javaslat ellen, noha mint mondta: „teljes mértékben, százszázalékosan támogatom a kezdeményezést”. Fleming a CNBC-nek azt nyilatkozta: „A javaslatról további tárgyalásokat kellett volna folytatni, amibe a közösség tagjait is bevonják, hogy azok elmondhassák aggodalmaikat. Sokan megkérdőjelezik, hogy a pénz miért a bankokba folyik be először, és miért nem kaphatják azt meg egyszerűen készpénzben?” A városban egy kisebb tüntető csoport „hibás programnak” nevezte a javaslatot, mivel szerintük azt kidolgozatlanul szavazták meg.

„Ez önmagában kevés. Mind tudjuk, hogy a fekete közösség számára a jóvátétel és az igazságosság egy egész generáció munkája lesz. Számos program, kezdeményezés és támogatás várható a jövőben.”

– nyilatkozta Robin Rue Simmons városi tanácstag, a javaslat beterjesztője a Chicago Tribune-nek. Simmons a New York Timesnak úgy folytatta: „Ez egy elszámoltatás. Büszkék vagyunk a városra, hogy az egész nemzetet a jóvátétel felé vezeti.” A kompenzációt jogi támadások is érhetik, egy ügyvédi iroda már „alkotmányellenesnek” nevezte azt, amire Simmons úgy reagált, „ha kell, a bíróságon védjük meg a javaslatot”.

Evanston lett az első amerikai város, amely kompenzálja a feketéket a korábban ért sérelmekért, de úgy tűnik korántsem az egyetlen. Több állam, köztük Kalifornia, Massachusetts, Észak-Karolina, valamint több város, Iowa City vagy Amherst, sőt még a Georgetown Egyetem is jelezte, hogy jóvátételi csomagon dolgoznak a feketék számára. Sheila Jackson Lee, texasi demokrata képviselő idén újra benyújtott egy 1989-ben John Conyers által már előterjesztett javaslatot a témában, ám akkor még szavazásra sem bocsátották azt. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtósa szerint „Biden elnök minden bizonnyal támogatná egy jóvátételi csomag keretének megvizsgálását, azonban a rendszerszintű rasszizmussal szembeni harchoz szerinte nem szükséges tanulmány. Az elnök egyelőre a kormányán belül kíván cselekedni.” A republikánusok a múltban nem támogatták az ilyen típusú jóvátételi csomagokat.

Film is van róla

Az amerikai fekete és fehér családok vagyoni különbségével és annak a lakhatásra visszanyúló okaival a Netflix médiaszolgáltató is foglalkozott már a Van rá magyarázat (Explained) című sorozatában, amely a YouTube-on ingyenesen is megtekinthető. A sorozat az Egyesült Államokban a rasszok közötti vagyoni különbséget a feketék számára létrehozott városrészekkel, a finanszírozási struktúrával (például, hogy a városrész tartja fent az iskolát), a New Deal és a bankok igazságtalan hitelnyújtásával és a feketék körében nagy arányban jelen lévő másodrendű hitelekkel magyarázza.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.