Nem kérdéses Aszad győzelme

A polgárháború árnyékában tartják meg az elnökválasztást Szíriában.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 7:39
ASZAD, Bassr el-
Bassár el-Aszad szíriai elnök választási plakátja Damaszkuszban. Fotó: Juszef Badaui Forrás: MTI/EPA/Juszef Badaui
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők szerint nincs igazi tétje a mai szíriai elnökválasztásnak, a szíriai ellenzék a választást színjátéknak minősítette, amelynek a célja csupán Bassár el-Aszad uralmának bebetonozása. Az ötvenegyből három jelölt indulását hagyta jóvá az alkotmánybíróság: Aszad kihívója lesz Mahmúd Ahmed Marei és Abdullah Szalúm Abdullah.

Az 55 éves Bassár el-Aszad 2000-ben, édesapja, a korábbi államfő, Háfez el-Aszad halála után vette át a közel-keleti ország irányítását.

Az első hétéves elnöki terminusának lejárta utáni szavazáson, 2007-ben a szavazatok 97 százalékával győzött.

Amíg a 2010–11-ben kitört „arab tavasz” több arab ország vezetőjét is megfosztott a hatalmától, a szunnita többségű Szíriában a síita, pontosabban alavita kisebbséghez tartozó Aszadot nem. A 2011-ben elkezdődött rendszerellenes megmozdulások után Szíria polgárháborúba süllyedt. Az ellenzéki szunnita fegyveres alakulatok és a kurd erők mellett harcoló félként megjelent és nagy területeket foglalt el az Iszlám Állam terrorszervezet is, miközben több külföldi szereplő – többek között Irán, Oroszország és Törökország – aktívan beleavatkozott a konfliktusba.

Bassár el-Aszad szíriai elnök választási plakátja Damaszkuszban.

Fotó: MTI/EPA/Juszef Badaui

Bassár el-Aszad a 2014-es elnökválasztáson 89 százaléknál is több szavazatot kapott. Oroszország és a síita Irán katonai támogatásának köszönhetően a damaszkuszi kormány jelenleg Szíria területének mintegy kétharmadát ellenőrzi, az ország egynegyede az ellenzék kezén van, a török határ mellett a török hadsereg és annak szíriai szövetségesei alakítottak ki biztonsági zónát. A háború 380 ezer halálos áldozatot követelt, lerombolt városokat hagyott maga után, 11 millió ember hagyta el otthonát – sokan Törökországba keresték menedéket, onnan százezrek vándoroltak Európába az elmúlt években –, a lakosság több mint nyolcvan százaléka a létminimum alatt él.

A mai választáson az elnök egyik kihívója a jogi végzettségű Mahmúd Marei, aki hat évet ült a rendszer börtöneiben, s 2011 után aktív szerepet vállalt a különböző szír ellenzéki csoportok tevékenységében. Választási kampányának jelszava: a diktatúrát át kell alakítani demokráciává. A harmadik jelölt, Abdullah Szalúm Abdullah a Szocialista Unió Pártjának jelöltje. A programjának alapgondolatai: Szíriából távozniuk kell a külföldi csapatoknak, Izraelnek vissza kell adnia a Golán-fennsíkot és a terrorizmust fel kell számolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.