A megújulás alapja nem a nyugati elvárásokhoz való alkalmazkodás

– A V4-es együttműködés éppen attól működik, mert jól azonosítjuk azokat a területeket, ahol van együttműködési hajlandóság. Az Európai Uniónak is erre az elvre kell épülnie, hiszen éppen ezért vannak közösségi hatáskörök és nemzeti hatáskörök – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Sátoraljaújhelyen a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen csütörtökön. A fideszes politikus a nemzetpolitikai kerekasztal megnyitóján arról is beszélt: elvi alapunk, hogy pragmatikusan közelítsünk a politikához, a problémát kell tehát megoldani, s nem pedig ideológiai kényszerzubbonyokat kell ráerőltetni a valóságra.

Tóth Loretta (Sátoraljaújhely)
2021. 07. 22. 14:01
null
Németh Zsolt megnyitja a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet Fotó: Tóth Loretta Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan Tusványos az idén elmarad, a szervezők gondoskodtak arról, hogy az idei nyár se teljen el egy a nemzetpolitikai párbeszédnek teret adó, az erdélyi, a kárpátaljai és az anyaországi magyarságnak szellemi műhelyt biztosító rendezvény nélkül. A koronavírus-világjárvány közepette ugyanis ezt az űrt hivatott betölteni a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem Újraindítás-megújulás című négynapos programsorozata, amelynek csütörtöki megnyitóján Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Rákóczi Szövetség bázisán, a határmenti Sátoraljaújhelyen a pandémia okozta gazdasági és társadalmi károkra utalva úgy fogalmazott:

– Újraindítás-megújulás. Ezek nem szinonimák, az újraindítást ugyanis értelmezi a megújulás. Két évvel ezelőtt lerobbantunk Trabantként, s most az a feladatunk, hogy Mercedesként indítsuk újra a járművet. Az a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges. Hogyan lehetséges, hogy az újraindítás megújulás is legyen?

– tette fel a kérdést a fideszes politikus, majd arról is beszélt: európai dimenzióban kell gondolkodnunk, s nem tehetjük meg, hogy nem próbáljuk meg kiterjeszteni európai szintre azt a történelmet és tapasztalatot, amit mi itt, Közép-Európában létrehoztunk és létrehozunk.

Németh Zsolt, Tőkés László és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem „reStart-reNewal – Újraindítás-megújulás” mottóval megrendezett sátoraljaújhelyi nemzetpolitikai tematikájú rendezvényén Fotó: MTI/Vajda János

A magyarság mindenkor elvetette a külső kényszert

– Nem vagyunk tehát ellene az Európai Uniónak, nem vagyunk ellene Európának. Épp ellenkezőleg. A magunk módján talán elkötelezettebbek vagyunk az európaiság gondolata mellett, mint azok, akik büszkén döngetik e tekintetben a mellüket. Ezért is fontos a július 1-jével megkezdődő magyar V4-elnökség mottója, miszerint „Újraindítjuk Európát!”

– hangsúlyozta Németh Zsolt. A fideszes politikus egyébként az Európa Tanács május 21-én kezdődő, november 17-ig tartó féléves magyar elnökségének is az egyik szellemi vezére; nem véletlen, hogy a programban rendkívül hangsúlyos szerepet kapott a nemzeti kisebbségvédelem kérdésköre. Sátoraljaújhelyi felszólalásában a politikus kitért arra is: – A külső kényszert évszázadok óta elvetettük, legyen az török kényszer, Habsburg-kényszer, kommunista kényszer vagy az, ami most brüsszeli kényszer formájában próbál megjelenni a térségünkben.

Van ugyanis egy világos világképünk, amelyet nevezhetünk jobboldali reneszánsznak – erről a következő napokban még bőven lesz szó –, ennek ugyanis nagyon fontos részét képezi, hogy mit gondolunk a nemzeti identitás jövőbeli szerepéről, a nemzetállamról és a nemzeti szuverenitás kérdéséről

– hangsúlyozta Németh Zsolt. Hozzáfűzte: – Fontos elvi alapunk az is, hogy pragmatikusan közelítsünk a politikához: a problémát kell megoldani, s nem pedig ideológiai kényszerzubbonyokat kell ráerőltetni a valóságra. Fontosnak tartjuk, hogy a térségünk mint szemlélet uralkodjon a gondolkodásunkban. Össze kell kapcsolni az egymástól hermetikusan elszigetelt közép-európai országokat. Egyfajta konnektivitásra van szükség, s nemcsak infrastrukturálisan, de az egymásra való figyelés tekintetében is.”

Németh Zsolt megnyitja a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet Fotó: Tóth Loretta /Magyar Nemzet

Egymás sikerére kell építeniük az európai országoknak

– Ez nagyon fontos biztonsági összetevő is, hiszen ha a térség össze van kapcsolódva, akkor sokkal ellenállóbb tud lenni

– magyarázta a politikus. Hozzáfűzte: – A V4-es együttműködés éppen attól működik, mert jól azonosítjuk azokat a területeket, ahol van együttműködési hajlandóság. Az Európai Uniónak is erre az elvre kell épülnie, ezért vannak közösségi hatáskörök és nemzeti hatáskörök. Utóbbiak alkotmányos identitásunk részei.

A megújulás alapja tehát nem az alkalmazkodás a nyugati elvárásokhoz, nem a gyanakvás egymás iránt, hanem az egymás sikere iránti nyitottság. A te sikered az én sikerem, a ti sikeretek a mi sikerünk – meggyőződésünk szerint ez a szemlélet jelenti a térségünknek, illetve egész Európa sikerének a jövőjét. Ennek a szemléletnek, a nemzeti kisebbségek motorjai és haszonélvezői, a kisebbségektől tehát nem félni kell – mint ahogy azt tapasztaljuk Ukrajnában –, hanem építeni kell őket.

– hangsúlyozta Németh Zsolt.

Egyenlőtlen harc a brüsszeli erőkkel

A megnyitón felszólalt Tőkés László püspök, volt európai parlamenti képviselő is, aki úgy fogalmazott:

– Az istenes jó és az ördögi gonosz örökös küzdelmének koronavírusos nyavalya fertőzte világában, szintén a sokatmondó apostoli ige szellemében vállalunk teljes közösséget anyaországunkkal, amely a gyermekeink megrontóit pártoló sötét brüsszeli erőkkel vívja egyenlőtlen harcát.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke hangsúlyozta: – A kisantant és a nacionálkommunizmus átkos örökségeként tovább élő magyarellenesség közepette megdöbbenéssel kell megtapasztalnunk, hogy a labdarúgás területére is kiterjedő hungarofóbia a szemünk láttára ölt európai dimenziót. Ezen nyomasztó és lehúzó körülmények között, itt, a magyar–szlovák határ zempléni-bodrogközi vidékén a magyar haza és az elszakított területek fiainak és képviselőinek nemes gyülekezetében mindazonáltal nem a csüggedés és a meghátrálás visszahúzó érzése uralja lelkünket, hanem a megújulás és az újrakezdés jegyében járunk tábort.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke (jobbról balra) a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen Forrás: MTI/Vajda János

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke felszólalásában emlékeztetett: a Kárpát-medencei magyarság rendkívül nehéz helyzetben van. A világon egyre erősebb a szembenállás, a magyarság ellen pedig rendkívül erős támadás indult.

– A magyarságot térdre kívánják kényszeríteni. A Kárpát-medencei magyarságot is hosszú ideje támadják. Ilyenkor egy dolga van az embernek: erőnk szerint küzdeni a szabadságért. Ezt a célt szolgálja a szabadegyetem is

– hangsúlyozta Brenzovics.

A Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemet a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szervezői, azaz a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Ifjúsági Tanács, a Magyar Ifjúsági Konferencia, ezúttal kiegészülve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel szervezte meg idén először a sátoraljaújhelyi helyszínen, gondoskodva arról, hogy a járvány se szabjon gátat a nemzetpolitikai párbeszédnek, a nemzetben való, Kárpát-medencei együtt gondolkodásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.