időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Állásfoglalásban bírálta az EP a lengyel jogállamiságot

MTI
2021.09.16. 21:07 2021.09.17. 09:01
Állásfoglalásban bírálta az EP a lengyel jogállamiságot

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló állásfoglalást, amely szerint a helyzet mindkét területen folyamatosan romlik.

A képviselők a dokumentumban „a lehető leghatározottabban” bírálják a szejm által elfogadott médiatörvény-tervezetet. Ezt „a kritikus tartalmak elhallgattatását és a médiapluralizmus elleni közvetlen támadást” célzó kísérletnek minősítik, amely az uniós és a nemzetközi jogot egyaránt sérti. A képviselők szerint az is nagyon aggasztó, hogy a „kormány által ellenőrzött” PKN Orlen olajipari vállalat már azelőtt átvette a Polska Press csoport feletti irányítást, hogy megszületett volna a végleges döntés a lengyel ombudsmannak a versenyhatósági engedélyezés ellen benyújtott fellebbezése ügyében.

Az EP állásfoglalásában elítélte továbbá „azokat a folyamatos lejárató kampányokat és a kormánykoalícióval szoros kapcsolatban álló szereplők által indított, a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket, amelyek célkeresztjében a jelenlegi kormányt bíráló bírák, újságírók és politikusok állnak”. Az uniós képviselők többsége szerint a gyorsabb fellépés segített volna elkerülni az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos erózióját. A képviselőket aggasztja, hogy a lengyel hatóságok a közelmúltban – az illegitim alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának összetételével és szervezetével kapcsolatban – szándékosan és rendszeresen megsértették az Európai Unió Bíróságának jogállamisággal kapcsolatos ítéleteit és végzéseit.

Az uniós jog elsőbbsége az Európai Unió jogrendjének alaptétele, amit minden tagállam hivatalosan elfogadott – szögezték le a képviselők. Ennek szellemében az EP felszólítja a lengyel miniszterelnököt és a főügyészt, hogy vonja vissza az alkotmánybíróság előtt függőben lévő indítványokat, amelyek az uniós szerződések egyes részeinek és az emberi jogok európai egyezményének alkotmányossági felülvizsgálatát kérik.

Borítókép: MTI/EPA/Patrick Seeger