KMKSZ: Ukrajnával kapcsolatban is ragaszkodjon elveihez Biden

A kárpátaljai magyar párt az ukrán államfő washingtoni látogatásához időzítette nyílt levelét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 01. 17:41
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2021. augusztus 23. Volodimir Zelenszkij ukrn llamf mutatja a rsztvev orszgok ltal alrt nyilatkozatot a Krmi Platform elnevezs kezdemnyezst lezr sajttjkoztatn az ukrn fvrosban 2021. augusztus 23-n. Zelenszkij szerint a platform vgs clja az Oroszorszg ltal 2014 ta megszllva tartott Krm flsziget felszabadtsa. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnára vonatkozó amerikai stratégiának foglalkoznia kell az Ukrajnában élő kisebbségek jogaival is

– hangsúlyozta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Joe Biden amerikai elnökhöz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfőhöz intézett nyílt levelében, amelyet szerdán tettek közzé, amikor Biden a Fehér Házban fogadta Zelenszkijt.

A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) által kiadott, illetve a The Washington Times című amerikai konzervatív napilapban is közzétett nyílt levélben a KMKSZ elnöke hangsúlyozta: az amerikai–ukrán együttműködésnek közös egyetemes értékeken kell alapulnia, amibe beletartozik az etnikai kisebbségek alapvető jogainak tiszteletben tartása is.

Brenzovics leszögezte: Ukrajna 1991-es függetlensége óta, 25 évig biztosította az etnikai kisebbségek alapvető jogait; azt, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, és a kisebbségi nyelvek – észszerű kereteken belüli – használatát a közügyekben. A magyar politikus szerint azonban a dolgok megváltoztak a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolásával, mert ezt követően az ukrán kormány, ellensúlyozandó az orosz hatást Kelet-Ukrajnában, radikálisan változtatott kisebbségi politikáján.

A KMKSZ elnöke ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy az oktatásra és az államnyelvre vonatkozó 2017-es törvény szigorúan korlátozza az etnikai kisebbségeket anyanyelvük használatában az oktatásban is. Felidézi továbbá, hogy a július 1-től életbe lépett új ukrán törvény korlátozza az őslakos kisebbségek meghatározását. Ezenkívül a nemzeti közösségekre vonatkozó jelenlegi ukrán törvénytervezet is homályos fogalmakra épül, amelyek inkább korlátozzák, semmint védik a meglévő jogokat.

A KMKSZ elnöke szerint azzal, hogy a tervezet kisebbségek helyett közösségekről beszél, látszólag megpróbálja megkerülni Ukrajna kötelezettségvállalásait a nemzetközileg elismert kisebbségi jogi eszközök biztosítása terén.

A KMKSZ elnöke szerint az etnikai kisebbségi csoportok elleni gyűlöletbeszédet és -bűncselekményeket megtűrik. Az elmúlt három évben ultranacionalista csoportok felgyújtották a KMKSZ irodáját, „Állítsuk meg a szakadárokat!” feliratú hirdetőtáblákat tettek ki magyar közösségi vezetők képeivel, és olyan honlapot működtettek, amelyen a magyar közösségi vezetők címeit gyűjtötték, Ukrajna ellenségeinek bélyegezve őket, mindezt büntetlenül.

Brenzovics szerint az ukrán hatóságok is megfélemlítik a magyar kisebbséget.

Ezzel kapcsolatban felidézi: tavaly hamis vádak alapján fegyveres kommandósok tartottak razziákat magyar kisebbségi intézményekben Kárpátalján. A KMKSZ elnöke úgy véli, Zelenszkij szándékosan ösztönözte a magyarellenes érzéseket azzal, hogy a Donyec-medencei helyzethez hasonlította a magyar etnikai közösséget, miközben jól tudta, hogy ez az összehasonlítás abszurd.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta: az Egyesült Államoknak képesnek kell lennie arra, hogy olyan külpolitikát folytasson, amely a nemzeti érdekeken és az emberi jogi alapelveken egyaránt alapul

– idézte fel a KMKSZ elnöke. Brenzovics szerint ennek értelmében az Egyesült Államoknak Ukrajnával kapcsolatban is ragaszkodnia kell ahhoz, hogy tiszteletben tartsák az etnikai kisebbségek jogait, illetve egyenlő bánásmódban részesítsék őket.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Kijevben augusztus 23-án.
Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.