Ukrajna népszavazást rendezne a NATO-tagságról

A közvélemény-kutatások szerint a szűk többség támogatja a csatlakozást a szövetséghez.

2021. 09. 09. 6:35
ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (j) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 9-én. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában népszavazást kell tartani a NATO-tagság kérdésében – jelentette ki nemrégiben Olga Sztefanisina. Az európai és euroatlanti integrációért is felelős ukrán kormányfőhelyettes úgy vélte, egy referendum eredménye megfelelő bizonyíték lenne a Nyugat számára, hogy a politika és a társadalom sem megosztott az ügyben. Ugyanakkor szavait csak részben támasztják alá a közvélemény-kutatások. 

A legfrissebb, augusztusi felmérések szerint a megkérdezettek szűk többsége, 54 százaléka támogatná, miközben 35 százalék ellenezné a csatlakozást a NATO-hoz. 

Egyébként ennél sokkal egyértelműbb a helyzet az Európai Unió esetében: 64 százalék sürgeti az európai integrációt a 27 százalék ellenében. Ráadásul a vizsgálat természetesen az elcsatolt Krím félszigetre, valamint az oroszbarát keleti szakadár területekre nem terjedt ki, holott borítékolhatóan ezeken a részeken a leginkább elutasított a közeledés a Nyugathoz.

A csatlakozás szándékát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felhozta, mikor Joe Biden amerikai elnök múlt héten a Fehér Házban fogadta. Habár a közös nyilatkozatban megerősítették, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna euroatlanti törekvéseit, megállapodtak a reformok folytatásában, továbbá újabb hatvanmillió dollár katonai támogatást jelentettek be. 

Akárcsak a júniusi NATO-csúcstalálkozón, konkrét ígéretet Kijev ezúttal sem kapott. Jens Stoltenberg főtitkár korábban emlékeztetett: Ukrajna felvételéhez a tagállamok teljes konszenzusára lenne szükség, így egyelőre a kérdés nincs napirenden. Többek között már csak azért sem, mert amellett, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi egysége mellett, a kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő oktatási és nyelvtörvény miatt hazánk blokkolja keleti szomszédunk NATO-integrációját.

Az ötlet stratégiai megfontolások alapján is veszélyes lehet: az amerikai–ukrán csúcs után Moszkva arra figyelmeztetett, nem nézik jó szemmel, ahogy a NATO katonai infrastruktúrája közeledik határaikhoz.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij a keleti fronton. Forrás: MTI/EPA/Ukrn elnki sajtszolglat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.