Armin Laschet visszalép Észak-Rajna–Vesztfália kormányzásától

A választási kudarc következtében elkerülhetetlenné vált a németországi CDU politikusának lépése.

2021. 10. 25. 10:51
LASCHET, Armin
Berlin, 2021. oktber 5. Armin Laschet, a nmet Keresztnydemokrata Uni, a CDU elnke tvozik a Zldek trselnkeivel s a Keresztnyszocilis Uni, a CSU elnkvel a kormnyalaktsrl folytatott elzetes megbeszlse utni berlini sajtrtekezletrl 2021. oktber 5-n. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) választási kudarca után Armin Laschet, a párt elnöke úgy döntött, nem kormányoz tovább Észak-Rajna–Vesztfáliában. A német tartomány új miniszterelnökének szombaton Hendrik Wüst észak-rajna–vesztfáliai közlekedési minisztert választotta a CDU. A 46 éves politikus új pozíciójáról még a tartományi parlamentnek is szavaznia kell hétfőn.

Armin Laschet, aki a CDU és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetségének kancellárjelöltje volt Németország parlamenti választásakor, már korábban kilátásba helyezte, hogy vereség esetén lemond a tartományi kormányzásról. 

Ígéretének beteljesítése pedig elkerülhetetlenné vált, hiszen a hatvanéves politikus jelöltsége alatt a CDU/CSU népszerűsége történelmi mélypontra zuhant, a pártszövetség mindössze 24,1 százalékot ért el a szövetségi választáson. 

A kereszténydemokrata politikus pár hete azt is jelezte, készen áll lemondani a CDU éléről is.

 Részleteket azonban egyelőre nem osztott meg arról, hogy ez mikor történhet meg, és ki követheti őt pártelnökként. Paul Ziemiak főtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy a CDU hamarosan kongresszust tart, amelyen a teljes pártvezetést újraválasztják, illetve a tagok novemberben döntenek arról, hogy új vezetőt neveznek-e ki a választási vereség miatt.

– Ha folyton a CDU 1945 óta fennálló legnagyobb válságáról beszélünk, az egyáltalán nem ösztönzi a választókat arra, hogy ismét a pártra szavazzanak

– figyelmeztette politikustársait Laschet Észak-Rajna–Vesztfáliában. Korábban Jens Spahn CDU-alelnök, Németország egészségügyi minisztere is arról beszélt egy interjúban, hogy a párt eddigi történetének legnagyobb krízisét éli át.

Armin Laschet 2012 óta irányította a CDU egyik legerősebb bástyájának számító Észak-Rajna–Vesztfáliát, legutóbb 2018-ban választották meg tartományi miniszterelnöknek, elsöprő, 96,3 százalékos támogatottsággal.

Laschet megítélésén szövetségi és tartományi szinten is csorba esett azok után, hogy idén nyáron a tartomány hatalmas károkat szenvedett a Németországot sújtó árvizektől.

A tartományi miniszterelnököt ugyanis lencsevégre kapták, ahogyan kollégáival nevetgél, miközben Frank-Walter Steinmeier német államfő az áradások áldozatainak fejezte ki a részvétét. Az eset nem tett túl jót a már egyébként is megtépázott pártszövetségnek sem. Laschet és a CSU vezetője, Markus Söder bajor miniszterelnök ugyanis heves párharcot vívott a A CDU/CSU  kancellárjelöltségéért. Bár a választók jelentős többsége Södert látta volna a kancellári székben – nemcsak Laschettel, hanem a többi párt indulójával szemben is – végül mégis a CDU elnöke került ki győztesen az kancellárjelölt-aspiránsok közötti harcból januárban.

A sikertelen kampányon és választáson kívül ráadásul azt is Laschet számlájára írják, hogy a CDU/CSU-nak nem sikerült koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznie a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP). 

Olaf Scholz német pénzügyminiszter és a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Annalena Baerbock és Robert Habeck, a Zöldek társelnökei, valamint Christian Lindner, az FDP elnöke Fotó: Markus Schreiber

A két ellenzéki párt időközben már meg is kezdte hivatalos megbeszéléseit a választások nyertesével, a szociáldemokrata párttal (SPD). 

A három párt szerint az új kormány megalakításához vezető út előreláthatólag november végéig fog tartani. 

A koalíciós tárgyalások résztvevői abban egyetértenek, hogy Olaf Scholz eddigi pénzügyminiszter váltaná Angela Merkelt a kancellári tisztségben, ám politikai törekvéseik összehangolása már nem ilyen egyszerű. Többek között az is vita tárgyát képezi, ki legyen az új kormány pénzügyminisztere, hiszen a pozícióra Christian Lindner, az FDP elnöke és Robert Habeck, a Zöldek társelnöke is pályázik.

– A kancelláron kívül a pénzügyminiszter a legbefolyásosabb személy a kormány tagjai közül

– elemezte a helyzetet Uwe Jun, német politológus. Hozzátette: ez azért van így, mert a pénzügyminiszter nyújtja be a költségvetést, és a politikai döntéshozatal szorosan kapcsolódik a pénzügyi forrásokhoz.

Borítókép: Armin Laschet, a CDU elnöke Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.