Armin Laschet készen áll távozni a pártja éléről

Megtépázott választási kampány, csúfos vereség és sikertelen pártközi tárgyalások jellemezték Armin Laschet politikai karrierjét az elmúlt időszakban. Érezve a rá nehezedő nyomást, a CDU/CSU kancellárjelöltje jelezte, távozhat a pártja éléről.

2021. 10. 09. 6:50
LASCHET, Armin
Berlin, 2021. oktber 5. Armin Laschet, a nmet Keresztnydemokrata Uni, a CDU elnke a Zldek trselnkeivel s a Keresztnyszocilis Uni, a CSU elnkvel a kormnyalaktsrl folytatott elzetes megbeszlse utni berlini sajtrtekezleten 2021. oktber 5-n. MTI/EPA/Getty Images/Sean Gallup / POOL Fotó: Sean Gallup / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választási kudarca után Armin Laschet, a CDU vezetője jelezte: készen áll lemondani a párt éléről – derült ki a német média egybehangzó jelentéseiből. Németország parlamenti választásán az uniópártok történetük leggyengébb teljesítményét érték el, mindössze 24,1 százalékot. 

A pártszövetség csütörtöki frakcióülésén a konzervatívok kancellárjelöltje azt is bejelentette, hogy a jövő hétre összehívja a CDU tisztújító kongresszusát. A pártelnök elmondta, anélkül kell átszervezni a CDU vezetését, hogy személyi csatározásokba kezdenének. Emlékezetes ugyanakkor, hogy éppen Armin Laschet volt az, aki heves küzdelmet folytatott a kancellárjelölségért a CSU vezetőjével, Markus Söder bajor miniszterelnökkel. Bár a választók jelentős többsége Södert látta volna a kancellári székben – nemcsak Laschettel, hanem a többi párt indulójával szemben is – végül mégis a CDU elnöke került ki győztesen az kancellárjelölt-aspiránsok közötti harcból januárban. Az uniópártok lejtmenete pedig már akkor megkezdődött.

Armin Laschet kritikusai azonban nemcsak a gyenge választási kampányt és a csúfos vereséget róják föl a kancellárjelöltnek, hanem azt is, hogy sikertelennek bizonyultak a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) folytatott megbeszélései.

Miután a két ellenzéki párt a héten külön-külön tárgyalt a CDU/CSU-val a koalíciós lehetőségek feltérképezéséről, indiszkrécióra panaszkodtak a pártszövetség részéről. A Zöldek és az FDP jó véleménye pedig igen fontos lenne, hiszen a két ellenzéki párt került ki a szövetségi választásból királycsinálóként, vagyis választhatnak, hogy a CDU/CSU-pártszövetség vagy a szociáldemokraták (SPD) vezetésével kezdenek kormányzásba. Döntésük tehát meghatározza Németország politikai jövőjét Angela Merkel német kancellár tizenhat évnyi kormányzása után. 

A kritikákkal ellentétben Armin Laschet viszont úgy gondolja, ha lemond tisztségéről, nagyobb eséllyel jöhet létre a Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek együttműködése. 

– Most nem Armin Laschetről van szó, hanem az ország új kormányának megalakításáról. Így ha valaki más megoldást szeretne, megoldható

– hangoztatta a CDU elnöke a párt berlini székházában. 

– A CDU ajánlata a kományalakítás utolsó pillanatáig fennáll – tette hozzá. 

Az FDP és a Zöldek ugyanakkor egyelőre nem a CDU-ban, hanem az SPD-ben látják az ország új vezető erejét 

– akárcsak a választópolgárok, akiknek 25,7 százalékuk voksolt a szociáldemokratákra. A három párt csütörtökön meg is tartotta első megbeszélését, amely az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció lehetőségének feltárására irányult. 

– A megbeszélés intenzívnek bizonyult, és őszinte légkörben zajlott

– jelentette ki az SPD főtikára, Lars Klingbeil, hozzátéve, hogy a jövő héten hétfőn, kedden és pénteken ismét terveznek összeülni.

Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke a Szabaddemokrata és a Szociáldemokrata Párttal a kormányalakításról folytatott berlini megbeszélésre érkezik 2021. október 7-én. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Bár Volker Wissing, az FDP főtitkára arról számolt be, hogy a szabaddemokraták elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy mostantól megkezdjék a formális, elmélyített kormányalakítási tárgyalásokat konkrét témakörök megvitatásával, a párt továbbra sem határozta el magát végleg a szociáldemokraták mellett. 

– Még nem zártuk ki a Jamaica-koalíció lehetőségét sem, mivel nem tudjuk, hogy a jelzőlámpa-szövetségre irányuló megbeszélésekkel sikert érünk-e el

– közölte Volker Wissing. Az ARD német közszolgálati televízió megbízásából készült felmérésből viszont kiderült: az állampolgárok többsége, 53 százaléka a jelzőlámpa-koalíciót támogatja, és egészen 63 százalékuk gondolja úgy, hogy Olaf Scholz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje lenne Angela Merkel méltó utódja.

Borítókép: Armin Laschet, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke. MTI/EPA/Getty Images/Sean Gallup/Pool

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.