Csak a beoltott olaszok vehetik igénybe a tömegközlekedést

Új járványügyi szigorításokat vezetett be az olasz kormány, az oltottaknak megmarad a szabadsága, a védelmet megtagadók mozgástere azonban jelentősen leszűkül.

Jánosi Dalma (MHW Róma)
2021. 11. 25. 13:27
DRAGHI, Mario
Rma, 2021. november 24. Mario Draghi olasz miniszterelnk j intzkedseket jelent be a koronavrus-jrvny megfkezsre Rmban 2021. november 24-n. A kormny ltal elfogadott korltoz intzkedsek rtelmben a karcsonyi idszakban, december 6-tl janur 15-ig, a koronavrus elleni oltssal nem rendelkezk negatv teszttel sem hasznlhatjk a tmegkzlekedsi eszkzket, nem lphetnek be szllodkba, brokba s edztermek ltzibe. Olaszorszgban bizonyos szolgltatsok ignybe vtelhez az oltst nem lehet tovbb negatv teszttel kivltani: kteleznek szmt a legalbb egy adag vakcina felvtelt bizonyt vdettsgi igazols. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghi miniszterelnök szerda este jelentette be a már korábban is tervezett megszorító lépéseket. Bár Olaszország lakosságának átoltottsága az egyik legmagasabb az európai országok között (87 százalék), a szomszédos országok drámai helyzetét is figyelembe véve óvatosságra int és fokozatos szigorításokat léptet életbe az olasz kormány.

A cél a tavalyihoz hasonló teljes lezárás elkerülése, amely drámai hatással lenne az ország gazdaságára és a lakosság pszichés állapotára.

Ehhez azonban felelősségteljes magatartásra és az állampolgárok együttműködésére van szükség. A december 6-án életbe lépő, január 15-ig érvényes rendelet országos szintű, és elsősorban az oltatlanokra nézve jelent lényeges változásokat.

A védettségi igazoláshoz kötik a tömegközlekedési eszközök igénybevételét.

A valódi újdonság az úgynevezett Super Green Pass bevezetése, amelyhez kizárólag oltás felvételével lehet hozzájutni. December 6-tól kezdődően nem fogadják el a negatív koronavírustesztet a szállodák, a kávéházak, a konditermek, a mozik, a színházak és a múzeumok, amelyek csak a Super Green Pass felmutatásával látogathatók. A munkavégzéshez továbbra is elfogadják a negatív teszteredmény felmutatását. Az augusztus elején bevezetett zöldkártya érvényessége és felhasználása megváltozik. A korábbi 12 havi érvényességi időintervallum 9 hónapra csökken, ennek az a célja, hogy a 40–60 év közötti korosztály mielőbb felvegye a harmadik, emlékeztető oltást.

Döntés született arról is, hogy az egészségügyben és oktatásban dolgozók, valamint a rendfenntartó erők munkatársai számára kötelező az emlékeztető oltás felvétele.

Mario Draghi kiemelte, hogy aggódva szemlélik az Olaszországtól északra fekvő országokban uralkodó állapotokat, ezért szigorítják az ellenőrzést a határnál.

Az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását sem várta meg Róma, a minisztertanács úgy döntött, elkezdi az 5–11 év közötti kiskorú gyermekek oltására vonatkozó információs kampányt. A kisgyermekek oltásának kérdése megosztja az olasz parlamenti pártokat és az orvosokat is. Giorgia Meloni, az ellenzéki Olaszország Fivérei elnöke orvosszakértők véleményére támaszkodva leszögezte, nem oltatja be a kislányát, mert a kisgyermekek számára nagyobb veszélyt jelent az oltás, mint maga a Covid–19 betegség.

Friuli Venezia Giulia tartomány kormányzója, Massimiliano Fedriga közben bejelentette: a folyamatosan romló járványügyi adatok miatt hétfőtől sárga színű besorolást kap a régió.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök új intézkedéseket jelent be a koronavírus-járvány megfékezésére Rómában 2021. november 24-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.