Fico előre hozott választásokkal buktatná meg a kormányt

A friss felmérések szerint tovább gyengült a szlovák kabinet, a magyar Szövetség bejutna a parlamentbe.

Forrás: Bumm.sk, Ma7.sk, Új Szó2021. 11. 01. 6:54
Slovakia's Prime Minister Robert Fico speaks during an interview with Reuters in Bratislava
Slovakia's Prime Minister Robert Fico speaks during an interview with Reuters in Bratislava, Slovakia, February 22, 2016. It is likely the numbers of migrants coming to Greece from Turkey will not drop in the coming weeks despite a European Union agreement and the EU should take steps to prepare new options, Fico said on Monday. REUTERS/David W Cerny - GF10000318929 Fotó: David W Cerny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlenek a jelenlegi kormánykoalícióval, és a korábbi szociáldemokrata vezetést várják vissza Szlovákia állampolgárai – ezt lehet kiolvasni a Focus-ügynökség közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeiről a Bumm.sk felvidéki hírportál számolt be tegnap.

A felmérés szerint Szlovákia két legerősebb pártja a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette ellenzéki Irány–Szociáldemokrácia (Smer) – 15,5 százalékos támogatottsággal –, illetve a Smerből tavaly kivált Hang–Szociáldemokrácia (Hlas) – 19,3 százalékos támogatottsággal –, amelyet a Ficót a kormányfői tisztségben követő Peter Pellegrini irányít. A Smer nyolc év kormányzás után tavaly februárban elveszítette a parlamenti választásokat, akkor a szavazatok 18,3 százalékát szerezte meg.

A jobbközép-liberális kormánykoalíció négy pártja közül háromnak a támogatottsága visszaesett, különösen a legerősebb kormánypárté: az Egyszerű Emberek (OľaNO) 8,4 százalékos eredményt érne el a 2020-ban megszerzett 25 százalékhoz képest. A felmérés további érdekessége, hogy a magyar felvidéki pártok összefogásának eredményeként nemrég megalakult Szövetség 5,2 százalékkal bejutna a parlamentbe, ezzel ismét lenne a magyar kisebbség érdekeit képviselő politikai erő a törvényhozásban.

A közvélemény-kutatás annak tükrében is érdekes, hogy a Smer népszavazással szeretné kikényszeríteni az előre hozott választások kiírását.

A Smer és a Hlas az év elején több mint 585 ezer aláírást gyűjtött a választási ciklus lerövidítést célzó népszavazás kihirdetéséhez. Referendumot egyszerű többséggel indítványozhat a parlament, vagy azt egy legalább 350 ezer aláírással megtámogatott petíció benyújtása után írhatja ki az államfő. Miután a törvényhozás tavaly nem tűzte napirendre a kérdést, Ficóék az államfőhöz nyújtották be kérelmüket, Zuzana Čaputová azonban az alkotmánybírósághoz fordult, amely júliusban megállapította:

a népszavazási kezdeményezés nincs összhangban az alkotmány hatalommegosztási elvével, és megsérti a négyéves választási ciklusra vonatkozó cikkelyeket is.

Čaputová elmondta, a referendum alkotmánymódosítást igényel, „ez a parlamenti képviselőktől függ”. – Egy ilyen népszavazást késlekedés nélkül kihirdetek – szögezte le.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Fotó: David W. Cerny

A Smer nem adja fel: a párt újabb aláírásgyűjtésre készül, és a népszavazáson feltenni kívánt kérdéseket csütörtökön elküldte Zuzana Čaputovához, azt követelve az államfőtől, nyilvánítsa ki, mit fog lépni.

Ha úgy dönt, hogy megint beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz, és ismét megpróbálja ellehetetleníteni a népszavazást, annak beláthatatlan következményei lesznek az egész politikai rendszerre és az elnöki hivatal tekintélyére nézve

– figyelmeztetett szeptember végén Fico.

A volt kormányfő a népszavazási kezdeményezést az „emberi jogokat sértő” járványügyi intézkedésekkel, illetve azzal is indokolta, hogy a kabinet leépítette a korábban bevezetett népjóléti intézkedéseket. A Smer elnöke szerint Čaputová tétlenül nézi, ahogy a jelenlegi kormány leépíti a jogállamot, és hallgat, amikor a kormány „undorító módon, orvvadászatra hivatkozva hallgat le ellenzéki vezetőket és ügyvédeket”. Fico ezzel arra utalt, hogy

a szlovák rendőrség a napokban leleplező felvételt rögzített egy hétvégi házban tartott titkos találkozóról, amelyen Fico, Robert Kaliňák volt belügyminiszter, Tibor Gašpar egykori rendőrfőkapitány fia és mások folyamatban lévő bűnügyekről beszélgetnek.

A rendőrség napokon át megfigyelés alatt tartotta a házat, és elmondásuk szerint orvvadászok leleplezésére számított.

Míg a jelenlegi kormány a Fico-éra korrupciós ügyeit igyekszik feltárni, addig a volt miniszterelnök szerint politikai leszámolás zajlik ellenük.

Politikai utasítások, nem jogi érvelések alapján küldenek embereket börtönbe, a szerdák és a csütörtökök »nyílt napokká« váltak a börtönökben, hiszen szinte rendszeresen ezeken a napokon tartóztat le a rendőrség ellenzéki személyeket

– mondta lapunknak adott tavaly decemberi interjújában Robert Fico.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Eduard Heger jelenlegi miniszterelnök szerint azonban az ellenzék nem tud megbékélni a tavalyi parlamenti választás eredményével, ezért kezdeményezik az előre hozott választások kiírását.

Ez annak a jele, hogy egyre jobban félnek Szlovákia megtisztulásától, és mindenáron vissza akarnak kerülni a hatalomba

– mondta júliusban Heger.

Borítókép: Robert Fico Fotó: Reuters/David W. Cerny

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.