időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Fico előre hozott választásokkal buktatná meg a kormányt

Kottász Zoltán
Forrás: Bumm.sk, Ma7.sk, Új Szó
2021.11.01. 06:54 2021.11.01. 10:00
Fico előre hozott választásokkal buktatná meg a kormányt

Elégedetlenek a jelenlegi kormánykoalícióval, és a korábbi szociáldemokrata vezetést várják vissza Szlovákia állampolgárai – ezt lehet kiolvasni a Focus-ügynökség közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeiről a Bumm.sk felvidéki hírportál számolt be tegnap.

A felmérés szerint Szlovákia két legerősebb pártja a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette ellenzéki Irány–Szociáldemokrácia (Smer) – 15,5 százalékos támogatottsággal –, illetve a Smerből tavaly kivált Hang–Szociáldemokrácia (Hlas) – 19,3 százalékos támogatottsággal –, amelyet a Ficót a kormányfői tisztségben követő Peter Pellegrini irányít. A Smer nyolc év kormányzás után tavaly februárban elveszítette a parlamenti választásokat, akkor a szavazatok 18,3 százalékát szerezte meg.

A jobbközép-liberális kormánykoalíció négy pártja közül háromnak a támogatottsága visszaesett, különösen a legerősebb kormánypárté: az Egyszerű Emberek (OľaNO) 8,4 százalékos eredményt érne el a 2020-ban megszerzett 25 százalékhoz képest. A felmérés további érdekessége, hogy a magyar felvidéki pártok összefogásának eredményeként nemrég megalakult Szövetség 5,2 százalékkal bejutna a parlamentbe, ezzel ismét lenne a magyar kisebbség érdekeit képviselő politikai erő a törvényhozásban.

A közvélemény-kutatás annak tükrében is érdekes, hogy a Smer népszavazással szeretné kikényszeríteni az előre hozott választások kiírását.

A Smer és a Hlas az év elején több mint 585 ezer aláírást gyűjtött a választási ciklus lerövidítést célzó népszavazás kihirdetéséhez. Referendumot egyszerű többséggel indítványozhat a parlament, vagy azt egy legalább 350 ezer aláírással megtámogatott petíció benyújtása után írhatja ki az államfő. Miután a törvényhozás tavaly nem tűzte napirendre a kérdést, Ficóék az államfőhöz nyújtották be kérelmüket, Zuzana Čaputová azonban az alkotmánybírósághoz fordult, amely júliusban megállapította:

a népszavazási kezdeményezés nincs összhangban az alkotmány hatalommegosztási elvével, és megsérti a négyéves választási ciklusra vonatkozó cikkelyeket is.

Čaputová elmondta, a referendum alkotmánymódosítást igényel, „ez a parlamenti képviselőktől függ”. – Egy ilyen népszavazást késlekedés nélkül kihirdetek – szögezte le.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Fotó: David W. Cerny

A Smer nem adja fel: a párt újabb aláírásgyűjtésre készül, és a népszavazáson feltenni kívánt kérdéseket csütörtökön elküldte Zuzana Čaputovához, azt követelve az államfőtől, nyilvánítsa ki, mit fog lépni.

Ha úgy dönt, hogy megint beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz, és ismét megpróbálja ellehetetleníteni a népszavazást, annak beláthatatlan következményei lesznek az egész politikai rendszerre és az elnöki hivatal tekintélyére nézve

– figyelmeztetett szeptember végén Fico.

A volt kormányfő a népszavazási kezdeményezést az „emberi jogokat sértő” járványügyi intézkedésekkel, illetve azzal is indokolta, hogy a kabinet leépítette a korábban bevezetett népjóléti intézkedéseket. A Smer elnöke szerint Čaputová tétlenül nézi, ahogy a jelenlegi kormány leépíti a jogállamot, és hallgat, amikor a kormány „undorító módon, orvvadászatra hivatkozva hallgat le ellenzéki vezetőket és ügyvédeket”. Fico ezzel arra utalt, hogy

a szlovák rendőrség a napokban leleplező felvételt rögzített egy hétvégi házban tartott titkos találkozóról, amelyen Fico, Robert Kaliňák volt belügyminiszter, Tibor Gašpar egykori rendőrfőkapitány fia és mások folyamatban lévő bűnügyekről beszélgetnek.

A rendőrség napokon át megfigyelés alatt tartotta a házat, és elmondásuk szerint orvvadászok leleplezésére számított.

Míg a jelenlegi kormány a Fico-éra korrupciós ügyeit igyekszik feltárni, addig a volt miniszterelnök szerint politikai leszámolás zajlik ellenük.

Politikai utasítások, nem jogi érvelések alapján küldenek embereket börtönbe, a szerdák és a csütörtökök »nyílt napokká« váltak a börtönökben, hiszen szinte rendszeresen ezeken a napokon tartóztat le a rendőrség ellenzéki személyeket

– mondta lapunknak adott tavaly decemberi interjújában Robert Fico.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Eduard Heger jelenlegi miniszterelnök szerint azonban az ellenzék nem tud megbékélni a tavalyi parlamenti választás eredményével, ezért kezdeményezik az előre hozott választások kiírását.

Ez annak a jele, hogy egyre jobban félnek Szlovákia megtisztulásától, és mindenáron vissza akarnak kerülni a hatalomba

– mondta júliusban Heger.

Borítókép: Robert Fico Fotó: Reuters/David W. Cerny