Görög szobrok miatt áll a bál Athén és London között

A British Museum ragaszkodik a Parthenón márványfrízéhez, pedig a görögök más kincseket is adtak volna cserébe.

Mártonffy Attila
2021. 11. 17. 19:31
The Sculptures of the Parthenon in the British Museum, London
Inside the Parthenon Galleries inside the British Museum. Elgin Marbles also known as Parthenon Marbels and sculptures (East Pediment), inside the British Museum, London, UK. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Nicolas Economou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A British Museumon múlik, hogy visszaadja-e Görögországnak az Athén által már régóta követelt úgynevezett parthenóni márványszobrokat, illetve domborműveket, amelyek több mint kétszáz éve kerültek Londonba. E nyilatkozatot kedden tette a Downing Street, éles ellentétben Boris Johnson brit miniszterelnök márciusi állásfoglalásával, amely szerint kormánya ellenzi mindenfajta műtárgy visszaszolgáltatását. Johnson kedden este találkozott Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel, aki cserébe a híres márványfrízért más görög kincseket ajánlott fel a British Museumnak vendégkiállításra. A vendéglátó kifejtette, 

megérti a görög nép érzéseit a műalkotás iránt, de Nagy-Britannia már régóta ahhoz tartja magát, hogy a visszaszolgáltatás kérdésében a múzeum kuratóriumának kell döntenie.

Pedig Johnson még márciusban azt bizonygatta egy görög lapnak adott interjúban, hogy a márványszobrok a korabeli törvényeknek megfelelően kerültek Londonba 1802-ben, miután Lord Elgin, az akkori Ottomán Birodalomba akkreditált brit nagykövet és műgyűjtő megvásárolta a nyolcvan méter hosszú frízt. A domborműegyüttes a Krisztus előtti ötödik századból származik, s eredetileg a Pallasz Athénénak szentelt templomot, a Parthenónt díszítette az Akropoliszon. A Londonba került darab körülbelül a fele az eredetinek. A kollekciót még tizenhét szoboralak, illetve torzó egészíti ki. Az új álláspontot megerősítendő, Johnson szóvivője is a múzeumra mint olyan intézményre hárította a döntés jogát, amely politikamentesen működik, távol a brit kormány befolyásától. 

Az ügy pikantériája, hogy a British Museum kuratóriumának elnöke egy volt kormánytag, George Osborne egykori konzervatív pénzügyminiszter. 

„A mostani vita megfigyelők szerint valószínűleg ismét felszítja majd a kedélyeket a gyarmati korban összerabolt műkincsek szélesebb körű visszaadása körül – néhány regionális múzeum hajlik is bizonyos tárgyak repatriálására” – írja a The Guardian brit napilap. A Parthenón márványszobraiban az elmúlt évben nemigen lehetett gyönyörködni restaurálási munkálatok és a Covid-járvány miatt, de idén májusban nyílt meg ismét az athéni Akropolisz Múzeum is, amelyet kifejezetten antik szobroknak szentelnek. A Parthenón-fríz számára még a helyet is kihagyták, annyira bíznak benne a görögök, hogy visszakapják a műalkotást. 

Az Elgin-gyűjteményt ugyanakkor egy 1816-ban hozott brit törvény is védi, amely brit tulajdonnak deklarálta a márványszobrokat. 

Annak érdekében, hogy ezek visszakerüljenek eredeti helyükre, az 1816-os törvényt vissza kellene vonni, ám ezt csak a brit parlament teheti meg. Ugyanakkor egyre nő a gyarmatbirodalom bukása utáni szélesebb körű megbékélést követelő nyomás a törvényhozáson és a hatóságokon. Elemzők szerint Boris Johnson most ez elől akar kitérni. Közben Micotákisz sem hagyja magát, s mint már néhányszor jelezte, a márvány dombormű visszaszerzése fontos szempont a kétoldalú kapcsolatok alakulásában, s ebből nem engednek. A görög kormányfő még azt is kijelentette, hogy a felbecsülhetetlen értékű antik műkincsek visszaadása nagyban erősítené az Egyesült Királyság brexit utáni nemzetközi pozícióit. Micotákisz a Financial Times brit pénzügyi lapnak elmondta, hogy 1986-ban Melína Merkúri – híres színész- és énekesnőből lett – kulturális miniszter is lelkesen kampányolt a márványok visszaszolgáltatása mellett. 

A szobrok repatriálása ellen hosszú ideig az volt a fő érv, hogy nincs megfelelő hely a kiállításukra – mígnem Athén 2009-ben fel nem épített egy korszerű múzeumot az Akropolisz lábánál. 

A British Museum is köti az ebet a karóhoz, az intézmény szerint a szobrok már több mint két évszázada náluk vannak, így az ügy túlmutat politikai határokon, a 2500 éves szobroknak Londonban kell maradniuk. A múzeum szóvivője az Evening Standard című brit lapnak elmondta: „a Parthenón szobrai az összekapcsolt világgyűjtemény lényeges elemei, részei a megosztott világörökségnek, politikai határoktól függetlenül”.

Borítókép: Az Elgin-márványok a British Museumban. (Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.