Lapozó: A Decathlon felfüggeszti a kajakok árusítását a franciaországi migránsok miatt

Kitiltja az éttermekből és a szabadidőközpontokból az oltatlanokat Baszkföld kormánya · „Franciaországban már nem lehet asszimilálni a bevándorlókat, mert túl sokan vannak”· Fémipari dolgozók tüntetnek a dél-spanyolországi Cádiz megye több városában.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 17. 14:02
null
Nyregyhza, 2013. augusztus 25. A Decathlon tizennegyedik magyarorszgi, Nyregyhzn nylt ruhza 2013. augusztus 25-n. MTI Fot: Balzs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitiltja az éttermekből és a szabadidőközpontokból az oltatlanokat Baszkföld kormánya 

A regionális vezetők az oltatlanok kitiltását kérvényezték a bíróságtól annak érdekében, hogy meg tudják fékezni a hatodik hullám súlyosbodását, amely veszélybe sodorhatja az idei karácsonyt is. A baszk kormány egészségügyi minisztere, Gotzone Sagardui bejelentette azt is, hogy felfüggesztik azokat a tevékenységeket és eseményeket, amelyek során nem garantálható az emberek egészségének védelme. A katalánok is vizsgálják a Covid-igazolvány használatának bővítési lehetőségeit. Patrícia Plaja szóvivő közölte: lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék az újabb régiós lezárásokat és egyéb korlátozások bevezetését. Tájékoztatása szerint a koronavírus terjedési sebessége napról-napra nő a régióban, és ha ez a tendencia a következő napokban is folytatódik, akkor megteszik a szükséges lépéseket az oltatlan állampolgárokkal szemben. Valencia elnöke, Ximo Puig a napokban teszi közzé azoknak a helyeknek a listáját, ahová többé nem engedik belépni az oltatlan állampolgárokat. Ő egyelőre annyit közölt, hogy olyan helyekről lesz szó, ahol a legnagyobb a fertőzésveszély. Valenciában félmillió ember nem vette még fel a védőoltást, és a kórházban fekvők 90 százaléka közülük kerül ki. Spanyolországban a 100 ezer lakóra jutó esetszám szerda reggel 88 főre nőtt, amely már több mint a duplája a két héttel ezelőtti adatoknak.

Forrás: Lavanguardia, Valenciaplaza

„Franciaországban már nem lehet asszimilálni a bevándorlókat, mert túl sokan vannak”

A francia Köztársaságiak párt egyik lehetséges elnökjelöltje, Éric Ciotti szerint „Franciaországban már nem lehet asszimilálni a bevándorlókat, mert túl sokan vannak”. A politikus egy, a franciaországi bevándorlásról feltett kérdésre válaszolt így. A Tengerparti Alpok megye képviselője szerint először is véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Franciaországba tévedt külföldiek szinte automatikusan tartózkodási engedélyt kapnak, ráadásul azonnal tíz évre a további ügyintézés megkönnyítése céljából. Mindezt anélkül, hogy egy év leteltével bárki megvizsgálná, a befogadott külföldi követett-e el bármilyen bűncselekményt vagy a Francia Köztársaság alapelveivel ellentétes tettet. Ciotti szerint az automatizmus helyett be kell vezetni a pontozáson alapuló tartózkodási engedélyek rendszerét.

A francia állampolgárság odaítélésével kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy azt ki kell érdemelni. Ciotti eltörölné a jus soli jogot, azaz a születési állampolgárságot, amikor egy Franciaországban megszületett gyermek automatikusan francia állampolgársághoz jut, akkor is, ha a szülei külföldiek.

„Nincs olyan, hogy migrációs jog. Franciaországnak azonban joga van eldönteni, hogy kiket akar befogadni és kiket nem” – fejtette ki véleményét a jobboldali politikus.

Forrás: Valeursactuelles

Fémipari dolgozók tüntetnek a dél-spanyolországi Cádiz megye több városában

Az ágazat mintegy húszezer dolgozója fizetésemelést követel, ezért hirdették meg a határozatlan idejű megmozdulást. Állításuk szerint helyzetük tarthatatlan, és sürgős bérrendezést követelnek, ahogy azt korábban megígérték nekik. Kedden több összecsapás is volt a tüntetők és a biztonsági erők között a megyeszékhelyen, Cádizban. A tüntetők labdákat, köveket és kordonokat dobáltak a rendőrökre, akik csak könnygázzal tudták visszaszorítani a dühös tiltakozókat. Máshol máglyákat gyújtottak, elbarikádozták magukat és lezártak több útszakaszt, köztük a Gibraltárba vezetőt is, megbénítva a forgalmat. Az incidensek során többen megsérültek, köztük két rendőr és két csendőr is. A sztrájk résztvevői már szerdán kora reggel ismét az utcára mentek és gyújtogatni kezdtek, valamint fém kordonokkal zártak el utakat. A fémipari munkásokat képviselő szervezetek tájékoztatása szerint a sztrájk eddig sikeres, az utcai megmozdulások mellett ugyanis az éjjeli műszak minden nagy cégnél leállt, a dolgozók közül senki sem volt hajlandó megkezdeni a munkát.

Forrás: Elpais, Elmundo

A Decathlon felfüggeszti a kajakok árusítását a franciaországi migránsok miatt

A sportszereket árusító, francia tulajdonú multinacionális áruházlánc, a Decathlon kedden közleményben jelentette be, hogy Franciaország északi megyéjében, a ma már csak a migránsdzsungeleiről híres Calais és Grande-Synthe régiójában nem árusít többé kajakokat, csónakokat és felfújható gumicsónakokat. A francia tulajdonú vállalat vezetése szerint ugyanis ezek az eszközök – ha a migránsok La Manche csatornán való átkelését szervező embercsempészek megvásárolják – halálos veszélybe sodorhatják az illegális átkelőket, ugyanis ezek a sporteszközök nem alkalmasak a hozzávetőleg 84 kilométeres tengerszakasz barátságtalan vizének átszelésére. A Decathlon ugyanakkor továbbra is a kínálatában tartja azokat a vízi biztonságot segítő eszközöket, amelyek egy esetleges átkelés során mégis emberéleteket menthetnek: mentőmellényeket, evezőlapátokat, termikus ruházatokat. A Migránsok Fogadója nevű  migránsvédő szervezet elnöke, François Guénoc szerint a Decathlon vezetése feltételezhetően azért döntött a vízi járművek kereskedelmének felfüggesztése mellett, mert a napokban három átkelő is a La Manche csatornába veszett, amikor kajakon próbáltak átevezni a calais-i régióból Nagy-Britanniába. Guénoc szerint azonban a Decathlon döntése nem sokat változat majd a helyzeten, mert az embercsempészek eddig is gyakran vásárolták meg a csónakokat Belgiumban és Németországban, hogy kikerüljenek a francia hatóságok látóköréből.

Forrás: Francetvinfo.fr

Borítókép: A Decathlon tizennegyedik magyarországi, Nyíregyházán nyílt áruháza 2013. augusztus 25-én (Fotó:MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.