Megállíthatatlan zuhanórepülésben Joe Biden népszerűsége

Már az is megkérdőjeleződött, hogy 2024-ben újraindul-e az elnök?

2021. 11. 16. 5:56
BIDEN, Joe
Washington, 2021. oktber 13. Joe Biden amerikai elnk sajtrtekezlete a washingtoni Fehr Hz Keleti termben 2021. oktber 13-n. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon nem indult jól Joe Biden mandátuma; az amerikai elnök szinte csak kudarcaival és botrányaival vetette észre magát. Különösen kínos az egyik legutóbbi fiaskó: a Daily Mail brit bulvárlap értesülései szerint a 78 esztendős politikus nem átallott odaszellenteni egyet, miközben Kamilla cornwelli hercegnével csevegett a glasgow-i klímacsúcson. – Hosszú volt és hangos, képtelenség volt nem észrevenni – emlékeztek vissza a történtekre az eset fültanúi. De az európai kiruccanást egyébként sem  lehetett éppen sikertörténetnek nevezni, az amerikai elnököt korábban lencsevégre kapták, amint elszundikál a konferencián, valamint azért is célkeresztbe került, amiért több tucat autóból álló konvojjal érkezett „megmenteni a klímát”.

A folyamatos baklövéseket pedig népszerűsége is komolyan megérzi. A közvélemény-kutatások már októberben azt mutatták, hogy a támogatottsága 11,3 százalékot zuhant, alulmúlva a II. világháború óta minden elnököt, és a csökkenést azóta sem sikerült megállítania.

 Ami miatt viszont igazán komolyan fájhat a feje, hogy nem csupán ellenlábasai, de még támogatói köreiben is egyre elutasítottabb. A The Washington Post legfrissebb felmérése szerint például míg júliusban tízből hét demokrata támogatta Joe Bident, most mindössze négy. A lap értesülései szerint látják a problémát a párton belül is, de abban reménykednek, hogy a gazdaság javulásával és a járvány enyhülésével párhuzamosan a számok is megindulnak felfelé. Nagy a tét, hiszen a következő, 2024-es elnökválasztás ugyan még messze van, de jövő novemberben úgynevezett félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, és jelentős az esélye annak, hogy a demokraták elveszítik szűk többségüket a képviselőházban és a szenátusban. 

Ez a fordulat pedig tovább szűkítené Joe Biden mozgásterét, ami alighanem már a három év múlva esedékes újrázásra is hatással lehetne. Már ha egyáltalán ringbe száll, egyik bizalmasa, a korábbi demokrata szenátor Chris Dodd ugyanis a minap a The New York Timesnak nyilatkozva felvetette annak a lehetőségét, 

hogy Joe Biden nem méreti meg magát 2024-ben. 

Ez egyébként ellentmondana az amerikai elnök eddigi nyilatkozatainak, de kérdés, mit mutatnak majd a felmérések. És persze, hogy kit indítanának a helyére? Chris Dodd szerint elképzelhetetlen, hogy Kamala Harris ne lenne ott a befutók között, csakhogy a jelenlegi alelnök sem nyújt túl meggyőző teljesítményt. 

Az alelnök nem sok sikerrel próbálkozott a nemzetközi porondon is feltűnni. Fotó: Christophe Ena

Az „elnök jobbkezével” – akit már a kampányban sokan úgy emlegettek, mint a jövő reménységét – különösebben senki nem törődik, éppen a múlt héten tett többnapos látogatást Franciaországban, de az Emmanuel Macronnal folytatott tárgyalásain kívül különösebben rá sem hederített a média. Ráadásul nemcsak a nemzetközi porondon, de hazájában is meglehetősen észrevétlen. Egy novemberi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek alig 28 százaléka elégedett a teljesítményével.

 

Borítókép: Joe Bidennek van oka az aggodalomra. Fotó (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.