Közös hadgyakorlatot tervez tavaszra Oroszország és Belarusz

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron tárgyalt belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 29. 18:23
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Sztrelna, 2021. december 29. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfõ megbeszélést folytat a Szentpétervár közelében fekvõ Sztrelna Konsztantyin-palotájában 2021. december 28-án. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij Fotó: Alekszej Nyikolszkij Forrás: MTI/AP/Szputnyik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Belarusz közös hadgyakorlatot tervez 2022 februárjában vagy márciusában – közölte szerdán Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tárgyalt. A belarusz területen tervezett hadgyakorlatra a Nyugat és Moszkva között korábban nem látott feszültségek közepette kerül sor, miközben Oroszország azt követeli, hogy a NATO ígérje meg: nem veszi fel tagjai közé a mindkét országgal szomszédos Ukrajnát. Kijev egy esetleges invázió tervével vádolja Oroszországot, amit Moszkva tagad.

Lukasenka kérte Putyint, hogy ne állítsák le a kétoldalú katonai és hadiipari együttműködést. Sürgette, hogy tartsák meg a hadgyakorlatot, egyebek mellett amiatt, hogy folytathassák a belarusz katonák kiképzését a Moszkvától vásárolt új haditechnika kezelésére.

A fehérorosz védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy orosz és belarusz vadászgépek közösen járőröztek a határ mentén. A közlemény nem tért ki arra, pontosan milyen területeket érintett a járőrözés. Az orosz-belarusz államszövetségnek közös határa van az Európai Unió több tagállamával – közöttük Lengyelországgal –, valamint Ukrajnával. Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország között elfogadott huszonnyolc szövetségi program megvalósítása jobb feltételeket teremt mindkét ország gazdaságának fejlődése számára. Emlékeztetett, hogy a koronavírus-világjárvány első évében, 2020-ban csaknem 17 százalékkal csökkent a két ország közötti áruforgalom, 2021-ben viszont már 36 százalékkal nőtt. Lukasenka megjegyezte,

az országa ellen bevezetett szankciók és a járvány ellenére idén nőtt a belarusz hazai össztermék, és ebben nagy érdeme van Oroszországnak.

A belarusz vezető köszönetet mondott az orosz elnöknek a támogatásért.

Oroszország Lukasenka szoros szövetségese. A fehérorosz vezetőt 2020 augusztusában választották meg a hatodik elnök mandátumára erősen vitatott választáson: a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint nyolcvan százalékát nyerte el, amit az ellenzék és a nyugati országok nem fogadtak el. A választást tömeges tiltakozó hullám követte, ezt a rezsim brutálisan nyomta el, több mit harmincötezer embert vettek őrizetbe, a rendőrök ezreket bántalmaztak, sokan külföldre menekültek. Több nyugati ország és az Európai Unió büntetőintézkedéseket léptetett életbe a megtorlások miatt.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő megbeszélést folytat a Szentpétervár közelében fekvõ Sztrelna Konsztantyin-palotájában 2021. december 28-án. (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.