időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Szijjártó Péter: Szükség van a Kelet és a Nyugat együttműködésére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.02. 15:54 2021.12.02. 21:09
Szijjártó Péter: Szükség van a Kelet és a Nyugat együttműködésére

A Kelet és a Nyugat szoros együttműködésével sokkal eredményesebb lehetne a nemzetközi közösség fellépése az egészségügy és a biztonság területén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Stockholmban. A minisztérium közleménye szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén Szijjártó Péter leszögezte, hogy a világ komoly kihívásokkal néz szembe mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból.

– A koronavírus újabb és újabb variánsai tűnnek fel, amelyek sokkal súlyosabb fenyegetést jelentenek az emberek egészségére, mint a korábbi változatok. Emellett a migrációs hullámok is egyre erősödnek, részben az afganisztáni misszió kudarca, részben pedig más konfliktusok nyomán – mutatott rá. 

Továbbá hangsúlyozta: – A világjárvány terjedését és a migrációs folyamatokat csak úgy lehet megállítani, ha erős kelet–nyugati együttműködést tudunk felépíteni.

Az új vírusmutációkkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a világ gyakorlatilag versenyt fut az idővel. – Eközben keleten és nyugaton is vannak sikeres, magas színvonalon működő tudományos-orvosi közösségek, amelyek eredményesebbek lehetnének a járvány elleni küzdelemben, ha együttműködnének – mondta.

– Több embert lehetne megmenteni, ha végre a politikai és ideológiai szempontok kívül kerülnének a horizonton 

– fogalmazott Szijjártó Péter. Majd hozzátette: ugyanez igaz a migrációra is, különösen most, hogy az afganisztáni események miatt reális veszély van újabb tömeges bevándorlási hullámok megindulására Európa felé.

Hozzáfűzte: fontos lenne olyan együttműködést kialakítani a közép-ázsiai országokkal, amelynek keretében biztosítható lenne a határaik védelme, és így az Afganisztánból kiinduló migrációs hullámoknak is hamar gátat lehetne szabni.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Kovács Attila)