Szijjártó Péter: Szükség van a Kelet és a Nyugat együttműködésére

Az afganisztáni események miatt reális veszélye van egy újabb tömeges bevándorlási hullámnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 02. 15:54
SZIJJÁRTÓ Péter
Sajtótájékoztató a Metoxit AG beruházásáról Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kelet és a Nyugat szoros együttműködésével sokkal eredményesebb lehetne a nemzetközi közösség fellépése az egészségügy és a biztonság területén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Stockholmban. A minisztérium közleménye szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén Szijjártó Péter leszögezte, hogy a világ komoly kihívásokkal néz szembe mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból.

– A koronavírus újabb és újabb variánsai tűnnek fel, amelyek sokkal súlyosabb fenyegetést jelentenek az emberek egészségére, mint a korábbi változatok. Emellett a migrációs hullámok is egyre erősödnek, részben az afganisztáni misszió kudarca, részben pedig más konfliktusok nyomán – mutatott rá. 

Továbbá hangsúlyozta: – A világjárvány terjedését és a migrációs folyamatokat csak úgy lehet megállítani, ha erős kelet–nyugati együttműködést tudunk felépíteni.

Az új vírusmutációkkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a világ gyakorlatilag versenyt fut az idővel. – Eközben keleten és nyugaton is vannak sikeres, magas színvonalon működő tudományos-orvosi közösségek, amelyek eredményesebbek lehetnének a járvány elleni küzdelemben, ha együttműködnének – mondta.

– Több embert lehetne megmenteni, ha végre a politikai és ideológiai szempontok kívül kerülnének a horizonton 

– fogalmazott Szijjártó Péter. Majd hozzátette: ugyanez igaz a migrációra is, különösen most, hogy az afganisztáni események miatt reális veszély van újabb tömeges bevándorlási hullámok megindulására Európa felé.

Hozzáfűzte: fontos lenne olyan együttműködést kialakítani a közép-ázsiai országokkal, amelynek keretében biztosítható lenne a határaik védelme, és így az Afganisztánból kiinduló migrációs hullámoknak is hamar gátat lehetne szabni.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.